Ovaj članak originalno je objavljen na ljepotaizdravlje.hr

Iako i mi moramo priznati da nije riječ o sastojku koji koristimo duže od godinu dana u beauty rutini, brzo nam se uvukao “pod kožu” zbog svog odličnog djelovanja

Cink je mineral koji je vrlo važan za zdravlje i ljepotu kože i kose. Iako se stalno piše o manjku drugih minerala ili vitamina u organizmu, vrlo se često zaboravlja upravo na cink. Dnevna preporuka za uzimanje cinka kod muškaraca iznosi 11 g, a kod žena 8 g. Možete ga kupiti u gotovo svim drogerijama i ljekarnama. Preporučuje se njegovo uzimanje u kombinaciji s vitaminom C, posebice ako želite osnažiti vlastiti imunitet, ali i zaštititi kožu od negativnih vanjskih utjecaja te usporiti starenje. U razvijenim zemljama često se bilježi manjak cinka, što je uvjetovano nepravilnom prehranom, nedovoljnim unosom namirnica koje sadrže cink i uzimanjem alkohola, pa se zbog toga i uzima kao suplement, no to nije jedini način na koji ga možete uzimati.

Blagodati cinka

Primjena cinka u beauty rutini i njegovo djelovanje poznato je dugo godina. On djeluje protuupalno pa se stoga primjenjuje kod upalnih stanja na koži – pogotovo kod atopijskog dermatitisa, intertriginoznih dermatitisa, u liječenju akni, rozaceje, perioralnog dermatitisa, perleche, herpes simplexa, seboreičnog dermatitisa i dr. Cink se u preparatima za njegu kože rabi sve više upravo zbog svog protuupalnog djelovanja što ga čini izvrsnim za osobe koje pate od težih oblika akni. Iako je potrebno vrijeme da vidite rezultat, on svakako djeluje, a uz to smanjuje crvenilo, pročišćava pore i ubija bakterije (na koži, ali i u organizmu)

Višestruke namjene i blagodati cinka

Cink u kremama ima i fotozaštitno djelovanje, što se primjenjuje u proizvodima s mineralnim zaštitnim faktorima jer cink ostaje na površini kože i odbija sunčeve zrake, a takvi su preparati namijenjeni osjetljivoj koži, dječjoj koži i koži alergičnoj na sunce. Treba li vam još razloga da ga ubacite u rutinu njege?

Fotografija: Pexels