Mlada Zara Rutherford belgijsko-britanskog podrijetla postavila je rekord solo letenja oko svijeta

Mlada pilotkinja postala je najmlađa žena koja je samostalno letjela oko svijeta nakon petomjesečnog izazova. Zara Rutherford, 19-godišnjakinja belgijsko-britanskog podrijetla, ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda, koji su potvrdili i to da je postala i najmlađa osoba bilo kojeg spola koja je obišla svijet sama u ultralakom zrakoplovu.

Oba roditelja su joj piloti i uči letjeti od 14. godine, no dozvolu je dobila tek 2020. godine. Njezino putovanje započelo je 18. kolovoza 2021. i trajalo je pet mjeseci – dva mjeseca dulje od planiranog zbog loših vremenskih uvjeta – a ukupno je prešla 52 tisuće kilometara. Svoje dogodovštine i zaista prekrasne prizore dijelila je na Instagramu s rastućim brojem pratitelja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zara Rutherford (@fly.zolo)

Tako je otkrila i da je tijekom putovanja provela mjesec dana zaglavljena u Nomeu na Aljasci i 41 dan u Rusiji. No, “najteži dio bio je let iznad Sibira, bilo je vrlo hladno, i da se dogodio kvar motora bila bih satima udaljena od bilo kakve pomoći. Nisam sigurna da bih to preživjela,” govori Zara o svom povijesnom pothvatu. 

Zara planira na jesen upisati studij računalnog inženjerstva, ali i nastaviti promicati vidljivost žena u zrakoplovstvu. “Veselim se što ću pričati ljudima o svojim iskustvima i poticati ljude da učine nešto jednako ludo u svome životu. Ako imate priliku – krenite.” 

Britansko-belgijska avijatičarka, čiji su roditelji oboje piloti, rekla je da se nada da će inspirirati druge djevojke da se upuste u STEM (znanstvenost, tehnologija, inženjering i matematika) zanimanja.

Ranije je najmlađa žena koja je samostalno letjela oko svijeta bila Amerikanka Shaesta Waiz, koja je imala 30 godina u vrijeme svog izazova 2017. godine. Najmlađi muški rekorder imao je 18 godina.

 

Foto: fly.zofo/Instagram