Maloprodajni divovi high street mode poput Zare i H&M-a našli su se usred kontroverze vezano za pamučnu industriju. Otkriveno je da nabavljaju pamuk s industrijskih farmi u Brazilu koje su optužene za ilegalne aktivnosti poput otimanja zemlje, nelegalne sječe šuma te korupcije. Ova situacija rezultira kršenjem ljudskih prava lokalnih zajednica te ugrožavanjem najveće svjetske savane.

Sve ove informacije proizlaze iz jednogodišnje istrage nevladine organizacije Earthsight sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Tijekom istraživanja, Earthsight je analizirao satelitske snimke, sudske presude te dokumentaciju o pošiljkama, i posjećivao je sajmove više od godinu dana. Prema njihovom izvještaju, pamuk koji se koristi nosi certifikat “Better Cotton”, koji potječe od dva proizvođača – SLC Agricola i Grupo Horita, koji su pod istragom državnih brazilskih agencija zbog optužbi za otimanje zemlje i krčenje šuma.

Taj pamuk uzgaja se u regiji Cerrado, gdje je krčenje šuma poraslo za čak 43 posto u prošloj godini, a Earthsight tvrdi da je gotovo cijelo to povećanje nezakonito. Pamuk se sada “rutinski” uzgaja u toj regiji, a očekuje se da će Brazil do 2030. godine prestići SAD kao najveći izvoznik pamuka.

Pamuk s certifikatom “Better Cotton”, koji je bio predmet analize istraživanja, proizveden je za osam azijskih proizvođača, od kojih neki surađuju s brendovima brze mode poput Zare, H&M-a, Bershke i Pull & Beara.

U svojim reakcijama na optužbe, Zarina matična tvrtka Inditex rekla je: “Kako je održivost važan aspekt našeg poslovanja, kontinuirano surađujemo s certifikacijskim organizacijama i drugim specijaliziranim trećim stranama kako bismo unaprijedili kvalitetu standarda, zahtjeva, alata za sljedivost te politika usklađenosti. Ozbiljno shvaćamo sve informacije o nepravilnostima u tekstilnoj industriji.”

Nedavno su regulatori i investitori potaknuli Inditex da objavi potpuni popis svojih dobavljača kako bi se poboljšala kontrola rizika u lancu opskrbe. Iako godišnje objavljuje broj dobavljača iz 12 ključnih zemalja, tvrtka ne pruža informacije o pojedinačnim tvornicama.

H&M je također reagirao na nalaze Earthsighta, izjavivši: “Rezultati izvješća Earthsighta vrlo su zabrinjavajući i ozbiljno ih shvaćamo. Trenutačno smo u kontaktu s Better Cottonom kako bismo pratili rezultate njihove istrage i odredili sljedeće korake za jačanje i pregled njihovih standarda.”

 

Foto: Pexels, Profimedia.hr