Uz serije i igrane filmove, postoji hrpa dokumentaraca kojima vrijedi začiniti vikend (ako vam u planu nije odlazak u prirodu). Evo nekih prijedloga novih doku-filmova koji su nam zapeli za oko

Tina

Otkrivajući osoban pogled na život i karijeru glazbene ikone Tine Turner, koji ocrtava njezin nevjerojatan uspon do prvotne slave, njezine osobne i profesionalne borbe tijekom života i njezin ponovni uspon kao globalni fenomen 1980-ih. Ova nevjerojatna glazbenica je povodom izlaska dokumentarnog filma izjavila da je riječ o uratku kojim svojim obožavateljima pokazuje koliko joj je značila karijera i njihova potpora.

MLK/FBI

Dokumentarni film Sama Pollarda o vladinom nadzoru nad vođom građanskih prava razvija se oko jedne od teorija da FBI htio ubiti Martina Luthera Kinga Jr., zajedno s nedavno deklasificiranim spisima iz 1950-ih i 1960-ih. Riječ je o virtuoznom uratku koji na zanimljiv način postiže lekciju o tome u kojoj je fazi američki društveni napredak i koliko je bila intenzivna rasistička paranoja prije pet sedam-osam desetljeća. I, naravno, može nam poskužiti kao lekcija za današnjicu. 

Billie Eilish: The World’s a Little Blurry

Riječ je o priči i odrastanju planetarno popularne pjevačice i njezinom usponu u globalno superzvijezdu. Od nagrađivanog filmaša R.J. Cutlera, ovaj dokumentarni film nudi duboko intiman pogled na putovanje ove izvanredne, skromne i povučene tinejdžerice, koja sa samo 17 godina balansira između silnih putovanja diljem svijeta, pozornica i ručkova s obitelji. Sve to dok piše, snima i izdaje svoj album prvijenac “WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?”

Trans in Trumpland

Ovaj dokumentarac dolazi netom nakon vijesti da je Arkansas postala prva američka država koja je zabranila tretmane i operacije za potvrđivanje spola za transrodne osobe mlađe od 18 godina. Izvršne producentice Trace Lysette, Chella Man i Miss Major Griffin-Gracy stoje iza  četverodijelne dokumentarne serije koja prikazuje svakodnevicu transrodnih pojedinaca koji žive pod raznim zabranama i diskriminatornom politikom Trumpove administracije. 

Foto: Billie Eilish: The World’s a Little Blurry Still