Ove subote, 7. svibnja od 17 do 19 sati, urbana antropologinja Sonja Leboš, svim će  zainteresiranima održati vođenu šetnju: Upoznajmo (bolje) Zagrebački Velesajam!

Često stanovnici Novog Zagreba, pa i oni ostali Zagrepčani komentiraju i kritiziraju stanje i trenutni položaj Zagrebačkog Velesajma, no znaju li svi što zapravo Zagrebački Velesajam znači za Novi Zagreb i Zagreb općenito? Ova šetnja će na dinamičan i interaktivan način objasniti svim zainteresiranima upravo to. Šetnja je dio programa “Prostori Novog Zagreba I: Zagrebački Velesajam” Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) tako da zapratite Facebook stranicu udruge za druge zanimljive šetnje.

Zagrebački Velesajam

Novi Zagreb počeo je rasti upravo zahvaljujući infrastrukturi Zagrebačkog velesajma. Nekad jedan od najvećih međunarodnih sajmova u Evropi, mjesto izvanrednih primjeraka modernističke arhitekture, susreta Istoka i Zapada, danas podiskorišten i zapuštenih paviljona…ostaje važnim prostornim, kulturnim i ekonomskim resursom Zagreba.

Zagrebački Velesajam

Razgledajte ga, osluhnite ga, dotaknite ga, analizirajte njegovu arhitekturu, fotografije i filmove koji će nam reći puno o njegovoj povijesti, poslušajmo glazbu koja se izvodila na njemu, upoznajmo ljude koji su ga gradili i stvarali! Imate li svoje fotografije, razglednice, snimke, ili priče sa Zagrebačkog velesajma – pridonesite stvaranju Arhiva Zagrebačkog velesajma.

Najava dolaska nije potrebna, nalaženje je pred Glavnim (južnim) ulazom u 17 sati. 

 

Fotografije: UIII, MGZ, privatna arhiva