U zagrebačkom kinu Tuškanac, ovu srijedu, 14. prosinca, u 19 sati, imate priliku pogledati dokumentarni film ‘Sol zemlje’ (2014.), redatelja Wima Wendersa i Juliana Ribeira Salgada. Iskustvo na filmskom platnu koje vam od srca preporučujemo.

Slavni brazilski fotograf Sebastião Salgado profesionalno se bavio fotografijom od 1973. godine, prvo kao novinar, a potom se posvetio umjetnički inspiriranoj dokumentarnoj fotografiji. Putovao je Južnom Amerikom, istraživao i fotografirao plemena koja žive u netaknutoj prirodi, daleko od civilizacije. U Africi, u području Sahela, južno od Sahare, bavio se i problemom velike gladi u Etiopiji, zaključivši da ona nije posljedica prirodne katastrofe nego nepravedne raspodjele. Dokumentirao je izbjegličke logore i nebrojene smrti ljudi uzrokovane glađu, kolerom i hladnoćom – upravo njegove fotografije skrenule su punu pozornost svjetske javnosti na katastrofu u Etiopiji. Bio je i u ratom pogođenoj Jugoslaviji, svjedočio posljedicama genocida u Ruandi, gubeći svaku nadu za čovječanstvo i humanost…

Dugometražni dokumentarni film Sol zemlje, premijerno prikazan u Cannesu u najuglednijem pobočnom programu Izvjestan pogled, privukao je veliku pozornost i stekao gotovo unisonu podršku kritičara. Na samom Cannesu dobio je Specijalnu nagradu žirija u spomenutom programu te posebno priznanje Ekumenskog žirija, da bi se kasnije okitio nizom priznanja.

Film su zajednički napisali i režirali proslavljeni Wim Wenders i Salgadov sin Juliano Ribeiro Saldago, a njegov naslov sadrži dvostruku konotaciju – s jedne strane referira se na Evanđelje po Mateju (Kristovo obraćanje apostolima – „Vi ste sol zemlje. Ali ako sol izgubi slanost, kako može ponovo postati slanom? Više nije dobra za ništa, osim da bude bačena i pogažena.“), s druge na samo fotografovo prezime, koje na portugalskom znači slan. Koncepcija je jednostavna, ali vrlo efektna: većina filma sastavljena je od impresivnih Salgadovih crno-bijelih fotografija te od kadrova njegova lica u krupnom planu; dok gleda vlastite radove, Salgado objašnjava razloge i načine njihova nastanka.

Pri tome se Sol zemlje ne bavi samo radom vrhunskog i izuzetno etičnog fotografa, nego i njegovim privatnim životom, prije svega njegovom obitelji. Koautor Juliano Ribeiro Saldago u djetinjstvu je rijetko viđao oca jer je često bio na putu, i upravo zato u odraslijoj je dobi i sam s njim počeo putovati te dobio motivaciju napraviti biografski, ali i vrlo angažiran film o zanimljivoj očevoj osobnosti.

Prepletanje osobnog i profesionalnog začinjeno snažnim društvenim angažmanom dobitna je kombinacija filma koji ne bi trebao propustiti nijedan ambiciozniji sinefil zabrinut za budućnost planeta i ljudskog opstanka na njemu.