U Češkoj je upravo u realizaciji jedan odličan arhitektonski projekt – Yogapoints u gradskim parkovima. Naime, Moravsko-šleska regija je raspisala natječaj za objekte, rješenja za vježbanje i opuštanje u javnom vanjskom prostoru, prirodi.

Yogapoints

“Cilj izgradnje Yogapointsa bio je učiniti javni prostor u našoj regiji privlačnijim. Htjeli smo i da ovaj javni prostor bude u skladu s prirodom, a ujedno smo željeli motivirati ljude na zdraviji način života – boravak i opuštanje vani. Kao što im i samo ime govori, Yogapoints se može koristiti za vježbanje joge, ali i za opuštanje, istezanje tijela nakon intenzivne fizičke aktivnosti ili samo za uživanje u pogledu na okolni krajolik.” – izjavio je Jan Krkoška, zamjenik guvernera Moravsko-šleske regije u Češkoj.

Iako se ovdje radi o službenoj izjavi, riječima političara koji se osvrnuo na (novi) javni prostor uređen za javno korištenje, ne možemo ne složiti se s njime nakon što smo vidjeli projektne materijale. Naime, Yogapoints je jedinstven objekt u krajoliku. On funkcionira i za lošeg vremena, uvijek je dostupno za korištenje. Češki arhitektonski studio KLAR kreirao je koncept za vanjsko korištenje, idealno za vježbanje, yogu, opuštanje, spajanje s prirodom…

Njihov dizajn je odraz principa održivosti, lakoće, jednostavnosti, minimalizma, pripadanja okolišu, prirodi. Cilj im je bio kreirati manji objekt čije bi se kopije, verzije pojavile u urbanim područjima, odmaralištima, resortima i otvorenom krajoliku. Radi se o malom paviljonu, pravokutne strukture koji zapravo nudi prvenstveno čvrst i adekvatan pod, podlogu za vježbanje, za dvoje ljudi. Materijal koji su koristili jest drvo karakteristično za regiju. Mekoća i stabilnost poda je zapravo zamjena za udoban i kvalitetan mat, podlogu za vježbanje. Sjenica omogućuje hlad, no isto tako se može natkriti s laganim krovnim materijalom kako bi vježbače zaštitila od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Prijedlog dizajna uključuje manju i veću verziju koja može ugostiti do šest yoga vježbača.

Yogapoints je jednostavan objekt javne namjene; zamislite da ga srećete, viđate po “našim” gradskim parkovima. Sigurno biste razmislili o vježbanju, ili barem o kraćenju vremena ili šetnje jednim zen trenutkom ili meditacijom.

Fotografije: BoysPlayNice