Sigurno ste skrolajući bespućima Instagrama naletjeli na prekrasne, osunčane kuće na lokacijama na kojima je vječno ljeto, dizajn prostora tako primamljiv, a bezbrižnost tako lako opipljiva. Iza profila @worldarchitecturedesign,koji broji skoro pola milijuna pratitelja, stoji mladi splitski arhitekt Vedran Kustura.

Vedran trenutno živi i radi u Milanu, pripada generaciji Z, a kad je prije četiri godine otvorio danas iznimno popularan profil @worldarchitecturedesign nije očekivao ovakav interes.

„Krenuo sam stvarati takozvani moodboard sadržaj, a krenuo sam iz čistog hobija, ne nadajući se previše, nisam očekivao da će netko, u moru svakojakih profila, primijetiti još jedan profil posvećen arhiktekturi i dizajnu.“, ističe Vedran te napominje da profil u početku nije imao velik broj posjetitelja što veže za vlastito nepoznavanja upravljačkih procesa koji vladaju društvenim mrežama.

„Kad sam shvatio kako stvari funkcioniraju, nakon što sam uložio ozbiljne mjesece u istraživanje i objavljivanje sadržaja koji prvenstveno mene zanima, a za koji se mislio da će biti zanimljiv i drugima, stvari su se počele lagano kotrljati.“, prepričava mi Vedran, ali i pojašnjava „na kraju krajeva ni broj lajkova nije nužan pokazatelj kvalitete sadržaja.“

Minimalizam, svjetlina, čistoća i otvorenost prostora – sve su to elementi kojima obiluje profil @worldarchitecturedesign, a Vedran kaže kako inspiraciju crpi u fragmentima mediteranske kulture, u igrama svjetla i sjene, vode i zelenila. Profil je doživio svojevrsni boom u vremenu vrhunca korona krize kad je većina ljudi, u želji za eskapizmom, a zaključana u domove, žudjela za bijegom pa tako i onim virtualnim.

„Hedonistička arhitektura je nešto što je ljudima bilo potrebno u vremenu lockdowna, svojevrsni bijeg od stvarnosti i teških tema. Želja za putovanjem i lijepim nikad nije bila prisutnija i upravo je profil  spojio te dvije stvari – sanjalačku arhitekturu i putovanja. Još kad dodamo lokacije, dobijemo pročišćen estetski dojam koji ljudi vole i to je nešto čime ovaj profil obiluje.“, naglašava.

I dok je u početku, kako i sam priznaje, provodio sate i sate listajući arhitektonske portale i časopise u potrazi za zanimljivim sadržajem, danas je situacija drugačija. S porastom broja pratitelja, sad ga  agencije, vlasnici vila/kuća sami kontaktiraju, šalju fotografije, a nerijetko  dobije i priliku za obilaskom atraktivnih lokacija koje potom nađu mjesto na feedu profila.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Architecture Design (@worldarchitecturedesign)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Architecture Design (@worldarchitecturedesign)

Ono što Vedrana posebno veseli je nesputanost u radu i nomadski život koji si može priuštiti – pomicanje vlastitih granica i motivacija da bude bolja verzija sebe.

WorldArchitecture_ Vedran Kustura

„Mogućnost da putujem, kreiram, stvaram sadržaj i obilazim lokacije koje pružaju vanserijsko iskustvo, posebice danas kad sve toliko brzo mijenja, pravi je blagoslov. A kao freelance arhitektu adresa mi nije bitna. Milano je zasad polazišna točka, a poslije ćemo vidjeti što će biti.“, zaključuje entuzijastično ovaj mladi dvadesettrogodišnjak. Svakako ga zapratite na @worldarchitecturedesign

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Architecture Design (@worldarchitecturedesign)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Architecture Design (@worldarchitecturedesign)

Fotografije: Vedran Kustura, Instagram @ worldarchitecturedesign