U ovom izdanju drage nam rubrike, koja je pokazala da među vama ima mnogo vinskih zaljubljenica i zaljubljenika baš kao i u Grazia redakciji, odlučili smo se za sljedeće ime – Vinarija Bastiàn, čiji osvježavajući i lagani Rosé ima našu preporuku

Da Hrvati uživaju u dobrim vinima nije tajna, a ništa manje nije nepoznata niti činjenica da na našem području imamo sve više odličnih vinarija koje podižu ljestvicu kvalitete. U sjeverozapadnoj Istri, na padinama podno Buja, nalazi se po mnogima najbolji položaj za uzgoj vinove loze. Upravo je to područje odnedavno bogatije za novu vinariju. Bastiàn vinarija je već prvim etiketama osvojila stručnjake i vinsku publiku!

Bastián Rosé 2021.

Riječ je o ozbiljnoj modernoj vinariji koja potencijal terroira Bujštine istražuje u skladu s prirodom i krajolikom. Vinarija Bastiàn, nazvana prema svetom Sebastijanu jednom od zaštitnika Buja, već svojim nazivom jamči sigurnost u očuvanju poznate istarske kvalitete vina.

Vinogradi Bastiàn prostiru se po predivnim osunčanim padinama bujskih brežuljaka na lokacijama Kaštanjari i Cupiga, nadaleko poznatima kao vrhunskim vinogradarskim položajima. Posebnost istarske bijele zemlje, čist zrak, sunce i tvrdoglavo korijenje koje crpi vodu iz dubina, čine sjajan temelj za stvaranje svježih vina punog okusa. Čuvajući jedinstvenost terroira, vinarija Bastiàn njegovanju vinograda pristupa u skladu s prirodom i stvara vina prema ekološkim načelima, što je sve važnije u današnjem vremenu.

Bastián vinarija

Vinarija je nedavno javnosti predstavila dvije etikete – Bastiàn Malvazija istarska, koja je na ovogodišnjoj Vinistri nagrađena zlatnom medaljom, te Bastiàn Rosé. Vina su različitih karaktera koji svaki na svoj način pruža drukčiji pogled na bijelu zemlju. Nježna, elegantna, kompleksna, bogata – upravo takva vina nastaju na terroiru bijele zemlje.

Njihov Bastiàn Rosé 2021. moderna je kupaža merlota i cabernet franca, nenametljive elegancije i izraženog utjecaja terroira, a voćne arome, svježina i lagana struktura čini ovo piće idealnim ljetnim nektarom.

A aftertaste? Srednje trajnosti koji do izražaja posebno dolazi posluživanjem na temperaturi između 8 i 10 °C. Sve u svemu, suho vino okupano u voćnom okusu merlota i cabernet franca, a svježina mu daje potencijal dozrijevanja u boci još nekoliko godina, što je sigurno odlična vijest za kolekcionare.

Bastián Rosé 2021.

Sorte grožđa

Mmerlot (70 %), cabernet franc (30 %)

Pozicija vinograda

Buje, položaj Cupiga

Note

Srednje intenzivne voćne note – na malinu, svježu jagodu, crveni ribiz, cvijet naranče.

Najbolje poslužiti na…

temperaturi između 8 i 10 °C.

Sljubiti s…

egzotičnim jelima, mesom na žaru ili uz salatu.

Grazia menu

Biftek na peruanski način ili kozice u tempuri, coleslaw salata i soufflé za desert!

Neobično običan par…

pačji confit!

Cijena

98 kn

 

Foto: Saša Cetković, PR