Jeste li i vi među onima koji su zadovoljno trljali ruke da će “piknuti! kakvu nekretninu po puno nižoj cijeni?

Bilo da bi vam to bila prva nekretnina ili peta pa ste već “u kombinacijama”, ili ste samo, načulivši uši na kavi, saznali sa susjednog stola da nas očekuje “pad cijena nekretnina kakav Hrvatska ne pamti!”, pa ste brže-bolje suknuli kavu i počeli akumulirati novac za kakav stan, skupivši zadnju kunu sa stola nakon popijene kave, ne ostavivši konobaru “nilipu manče”. Kako god, sve se glasnije priča o tome da bi ova cjelokupna situacija, pogotovo u elementarnim nepogodama potresenom Zagrebu, mogla utjecati na veliki pad cijena na tržištu nekretnina. Naravno, to ne čudi kad uzmemo u obzir osnovne postulate kretanja cijena na tržištu nekretnina: standard građana i (ne)povoljni krediti. No kako bismo dobili bolji uvid, razgovarali smo s Ivom Ćosić iz agencije za nekretnine Stanolovke. S obzirom na to da se pričalo o velikom rastu BDP-a prije pandemije, prvo smo je upitali kakvo je uopće stanje prethodilo i kakva su predviđanja:

“Prema analizama, proteklih godina rast BDP-a paralelno je pratio i porast cijena nekretnina sa zakašnjenjem od jednog do dva kvartala. U 2019. godini dosegli smo BDP i cijene nekretnina onakve kakvi su bili 2008. godine. Premda je očigledno da je rast zaustavljen dolaskom koronakrize, već se predviđa da će u 2021. BDP porasti (u odnosu na 2020.), tako da opet stagnacija na tržištu neće biti dovoljna za velike korekcije cijena.”

Ujedno dodaje kako je veliki broj nekretnina na tržištu oglašen s nerealnim cijenama te smatra da u takvim slučajevima mora doći do korekcije. “Najbolje bi bilo kad bi prodavatelji poslušali savjet struke u vezi procjene tržišne vrijednosti, a ne pogađali iznose vodeći se za portalima za oglašavanje i informacijama tipa “za koliko je prodao susjed”. Posrednici imaju pristup bazi podataka porezne uprave te uvid u stvarno postignute prodajne cijene nekretnina pa su time (i naravno iskustvom) opremljeniji za procjenu tržišne vrijednosti”, objasnila nam je Iva.

Korekcija cijena

Drugu veliku promjenu na tržištu nekretnina koju su mnogi predviđali jest i povećana potražnja za nekretninama izvan grada, ali Iva takav scenarij predviđa samo u slučaju ponovnog vraćanja valova zaraze.U tom slučaju, ljudima će se vjerojatno početi mijenjati percepcija života u gradu. Zbog primoranosti bivanja u svojim domovima, suočeni su s ograničenjima poput nedostatka balkona, manjka prostora i sl. Ali vjerujem da će kvalitetne nekretnine u centru grada čak i u tom slučaju i dalje zadržati svoju cijenu.” 

Po svemu sudeći, još uvijek je prerano dati bilo kakvu prognozu iako i sama kaže da su u periodu pandemije dobile dosta upita kupaca koji su već preko telefona nudili do 30-40 % nižu cijenu te na taj način ispipavali situaciju nadajući se da je već došlo do velikog pada cijena.

Međutim, “stvari na tržištu nekretnina ne događaju se takvom munjevitom brzinom, a s obzirom na to da je kod nas izolacija prošla relativno brzo i bezbolno, prodavatelji još uvijek nisu spremni na veće korekcije cijena. Ako bi se valovi pandemije ponavljali, patilo bi kompletno gospodarstvo pa bi time došlo i do pada cijena. Pad cijena nekretnina uvijek se događa nakon dužeg perioda stagnacije, kad prodavatelji vide da je jedini način prodaje korekcija cijene. Trenutačno tržište je usporeno, međutim prodaje koje smo dogovorile u vrijeme pandemije realizirane su po cijenama po kojima bi bile i u veljači ili ožujku.” Kaže da su odlučujući faktori kako će proći turistička sezona koja je pred nama i hoće li doći do pojave novog vala zaraze. “Ako se dogodi novi val, moglo bi doći do veće destabilizacije tržišta i korekcija cijena, međutim ne u ovom postotku kojem se nadaju kupci.” I dok smo sa strane svjedočili porastu cijena nekretnina, neki su unazad tri godine bili uvjereni da predstoji još jedna kriza te su čekali kolaps cijena. No on se, zasad, nije dogodilo. “Naš savjet kupcima je da kupe nekretninu u onom trenutku kad nađu nekretninu koja odgovara većini njihovih kriterija i u skladu s njihovim financijskim mogućnostima jer sa špekulacijama neće daleko dogurati. Opet, i ako padnu cijene, kamate će porasti pa će sve doći na isto”, rezimira.