Od 1. srpnja imamo nova pravila oporezivanja poštanskih pošiljaka iz trećih zemalja koje sadrže određenu robu te se ukida porezna olakšica pri uvozu pošiljaka iz trećih zemalja vrijednosti do 160 kuna koje su kupljene u e-trgovinama, priopćili su iz Hrvatske pošte i istaknuli spremnost za primjenu novih propisa

S obzirom na to da će sve pošiljke s robom koje pristižu iz trećih zemalja u budućnosti će morati proći kontrolni pregled, zbog čega je Hrvatska pošta uvela nove procese obrade, naplate i isporuke pošiljaka.

Porezna uprava je objavila pojašnjenja posebnih postupaka oporezivanja za usluge i prodaju dobara na daljinu, a sukladno izmjenama Zakona o PDV-u odnosno odredbi toga zakona koje na snagu stupaju 1. srpnja 2021. godine. Naime, države članice Europske unije imaju obvezu uskladiti svoje nacionalno zakonodavstvo na području PDV-a s odredbama direktive Vijeća (EU) 2017/2455 i direktive Vijeća (EU) 2019/1995, koje se primjenjuju od 1. srpnja ove godine.

Ono što najviše zanima širu javnost je upravo posebni postupak oporezivanja za prodaju dobara na daljinu uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja. Građani, za razliku od dosadašnje prakse, sada prilikom preuzimanja pošiljki male vrijednosti (do 22 eura odnosno 160 kuna) koje se internetom kupe npr. iz Kine ili neke druge zemlje koja nije članica Europske unije, moraju plaćati PDV po stopi od 25 posto, ali je kod postupaka razlika hoće li im PDV već biti obračunat u cijenu ili će ga platiti prilikom preuzimanja pošti ili kurirskoj službi.

Ukratko, to znači da će se od 1.7.2021. na sve pošiljke (bez obzira na njihovu vrijednost) koje dolaze iz trećih zemalja i koje se isporučuju na temelju prodaje na daljinu (e-trgovine), naplaćivati PDV pri uvozu. Kako tvrde, iz Hrvatske pošte se trude sve paketiće predati primateljima što prije kako ih ne bi zahvatila ova nova pravila oporezivanja, ali ako imate u planu nešto naručivati ili čekate paketić, pogledajte sve nove detalje ovdje.

 

Foto: Unsplash