Kad razmišljam o umjetnosti, uvijek se sjetim citata Roberta Schumanna koji kaže kako je poziv umjetnika slati svjetlost u dubine ljudskog srca. S velikom nadom da će nova kolumna poslati svjetlost i u vaša srca, nastojat ću vam približiti svijet likovne umjetnosti na način kako ga i sama odmalena percipiram.

Kao povjesničarka umjetnosti i muzeologinja, otisnula sam se u svijet nezavisnog kustoskog djelovanja. Mnogi bi rekli težak put, a ja bih nadodala “ali i posve slobodan put”. Naime, kako nisam zaposlena u određenoj galeriji ili muzeju, moj posao se sastoji od kontinuiranog praćenja cjelokupne hrvatske umjetničke scene, te stalnog traženja i otkrivanja novih inspirativnih umjetnika, neobičnih kreativnih projekata i do sada nepoznatih i neistraženih kutaka u kojima se odvijaju čudesna umjetnička događanja.

Kroz novu kolumnu pripala mi je čast i zadovoljstvo približiti vam svijet likovne umjetnosti, zaintrigirati vas za mnoga kulturna događanja na koja možda ne biste otišli da ste samo čuli najavu na radiju ili pročitali šturo sročenu informaciju u novinama. No, kroz kratke priče, interpretacije pojedinih događanja, popraćene kvalitetnim vizualima koji naznačuju što vas očekuje na pojedinoj destinaciji, možda vas ponukam ili okuražim da izađete iz kalupa svakodnevnice i posjetite nešto izvan ustaljenog rasporeda. Ili kako je veliki Pablo Picasso jednom prilikom rekao “smisao umjetnosti je ispiranje prašine svakodnevnog života s naših duša”.

Nastojat ću vam ponuditi širok dijapazon umjetničkih događanja koja su namijenjena svim generacijama, te različitim afinitetima naših stalnih i novih čitatelja.

Za početak, donosim tri kratke preporuke

Sanela Đurinec Raič – “Proljeće, ljeto, jesen, zima… proljeće”, Galerija Događanja, 8.11.-23.11.2018., Zagreb


Ako do sada niste posjetili Galeriju Događanja koja u sklopu Centra KNAP djeluje od početka 1980-ih godina i u kojoj su izlagali eminentni umjetnici poput: Kožarića, Stilinovića, Delimar, Glihe, Artukovića i mnogih drugih onda je studeni pravi mjesec da to učinite! Naime, prošli tjedan je u Galeriji Događanja otvorena vrlo intrigantna samostalna izložba akademske slikarice Sanele Đurinec Raič na kojoj, kako autorica predgovora Žarka Vujić ističe, umjetnica izlaže osobni okoliš – od radnog mjesta preko vrta ispred kuće i dnevne sobe gdje je dočekuje suprug, pa sve do spavaće sobe i dvorišta. Riječ je o intimnim prostorima interpretiranim u specifičnoj kružnoj formi platna koja bude asocijacije na renesansna tonda ili medaljone. I dok crtežom u olovci umjetnica gradi osobni okoliš i interpretira vlastitu priču, svaki rad sadrži i jedan svakodnevni predmet oslikan u boji koji predstavlja “obojene znakove životnih problema” s kojima se svi mi susrećemo u svakodnevnom životu.

“Potraga za stvarnošću – Jadranka Fatur i hiperrealno”, MSU, Zagreb, 11. 10. – 9. 12. 2018.


Već mjesec dana u prostoru za povremene izložbe Muzeja suvremene umjetnosti posjetitelji mogu razgledati izložbu radova Jadranke Fatur – jedne od “najvažnijih i najdosljednijih predstavnica hiperrealističkog pristupa u Hrvatskoj” kako se ističe u informativnom tekstu izložbe. Prema riječima kustosice izložbe Martine Munivrana za Jadranku Fatur je fotografija uvijek bila i ostala samo predložak odnosno vizualna referenca, dok je ona slikala svoju simuliranu realnost odnosno emocije, društveno-kulturno ozračje i duh vremena koji se mijenjao. Tako da su njezine slike, posebice veliki formati u ulju, zapravo iluzija fotografije tj. uvijek imaju neku “iskošenost”, priču i osobne detalje. Izložba se sastoji od tri cjeline od kojih je najveća posvećena retrospektivnom pregledu opusa slikarice Jadranke Fatur, dok drugu cjelinu čine radovi dvanaest mlađih domaćih autora koji su u nekom trenutku svog umjetničkog razvoja stvarali u duhu hiperrealizma, te treće cjeline posvećene uljima najvrsnijih američkih fotorealista čiji su radovi posuđeni iz zbirke Ludwig bečkog Muzeja moderne umjetnosti. U sklopu izložbe je međunarodno priznati hrvatski vizualni umjetnik Lonac oslikao novi mural koji možete pogledati na zidu muzejskog kafića MSU-a. Ako ste ljubitelj figurativne i realistične umjetnosti, onda je ovo svakako izložba koju ne smijete propustiti!

Grupna izložba “Crno” – Varaždin, Palača Sermage GMV-a, Galerija Zlati ajngel, Galerijski centar Varaždin, 14.11.- 2.12.2018.

Čak dvanaestoro istarskih likovnih umjetnika predstavlja se na grupnoj izložbi pod nazivom “Crno”koja se održava na nekoliko lokacija u Varaždinu. Riječ je o suradnji Gradskog muzeja Varaždin, Galerijskog centra Varaždin, Galerije Zlati ajngel i Gradske galerije Labin. Na izložbi su zastupljeni autori: Tea Bičić, Đanino Božić, Egidio Budicin, Đani Celija, Krešimir Farkaš, Alen Floričić, Matija Debeljuh, Fulvio Juričić, Zdravko Milić, Robert Pauletta, Silvo Šarić i Sanja Švrljuga. Kao što i sam naziv izložbe kaže riječ je o umjetnicima koji se izražavaju u različitim likovnim formama, ali im je zajednička poveznica “crno”.
Zanimljiv je to koncept pod kojim je kustos izložbe Mladen Lučić objedinio suvremene
umjetnike izražavajući pritom borbu protiv korporacija “koje su zavladale svijetom i potisnule nacionalnu, društvenu i individualnu svijest u zapećak zbivanja te su perfidno osmislile odgovarajuću administraciju koja guši individualizam i snagu umjetničkog izraza koji sve više postaje efemernom pojavom". Kako su istarski umjetnici zadržali snagu svoje individualnosti saznajte na izložbi “Crno”