Vivienne Westwood i Stella McCartney jedne su od potpisnica pisma premijeru Borisu Johnsonu u kojem pozivaju na zabranu krzna

Modni svijet se sve snažnije budi, a ovo je još jedan od dokaza. Prema Guardianu, vodeći britanski dizajneri, uključujući Stellu McCartney, Vivienne Westwood i Hannah Weiland, potpisali su pismo premijeru tražeći zabranu prodaje pravog krzna u Velikoj Britaniji. U slučaj da im apel uspije, Britanija bi postala prva država na svijetu koja je uklonila pravo krzno sa svojih prodajnih mjesta. Tom je prigodom McCartney, koja je uvijek vokalna oko klimatske krize i prava životinja, izjavila:

„Krznu nije mjesto u bilo kojem suosjećajnom društvu i danas je njegova upotreba nepotrebna i neoprostiva. Jasno je da je krzno nemoralno, okrutno i barbarsko ”.

Pismo je poslano uredu Borisa Johnsona krajem prošloga tjedna, a naglašava sposobnost dizajnera da izrađuju odjeću “a da pritom ne sudjeluju u patnji izazvanoj trgovinom krznom”. Johnson, sudeći po trenutačnim informacijama, još nije prihvatio pismo, a glasnogovornik Odjela za okoliš, hranu i ruralna pitanja rekao je da će “odgovoriti u dogledno vrijeme”.

Prema dizajnerima, na ulicama Velike Britanije postoji sve manje interesa za krznene proizvode. “Prodaja krzna jednostavno nije usklađena s etičkom putanjom velike većine trgovaca, dizajnera i tvrtki koje čine britansku modnu maloprodajnu industriju”, stoji u pismu. Uz dizajnere, u pismu stoji potpis i inicijative Humane Society International, čiji nedavni izvještaj potvrđuje da bi gotovo tri četvrtine britanske javnosti podržalo zabranu Ujedinjenog Kraljevstva na uvoz i prodaju životinjskog krzna.

“Iznenađuje me kad brendovi i dalje aktivno odlučuju raditi s pravim krznom, pogotovo kad postoje sasvim dobre umjetne alternative”, smatra Weiland, čiji su kaputi od umjetnog krzna postali “it” komadi i sinonim za njezin brend, Shrimps.

Ovo nije prvi put da je britanska vlada izložena pojačanom pritisku za izricanjem zabrane krzna, već se situacija po tom pitanju intenzivirala od napuštanja EU. Trenutačno 80 % zakona o dobrobiti životinja dolazi iz zakona EU-a, a UK napušta jedinstveno tržište i ima priliku jednostrano zabraniti prodaju krzna, što bi bio logičan nastavak zabrane uzgoja krzna, zakona koji su donijeli prvi u Europi još 2000. godine pod vlašću Tonyja Blaira. Od tada su mnogi britanski modni brendovi, uključujući Burberry, Victoria Beckham i McCartney’s, zabranili njegovu upotrebu u vlastitim proizvodnim procesima – neovisno o donošenju zakona.

Foto: Thinstock