Puno smo vam pisali o svjetskom neformalnom pokretu tzv. menstrualnog siromaštva. Mnoge zemlje u svijetu poduzele su ključne korake u smanjenju oporezivanja žeenskih higijenskih potrepština kao luksuznog dobra.

Škotska je prva zemlja koja je tampone i uloške učinila besplatnima, a još 2018. godine počela ih je volonterski pružati školama, fakultetima i sveučilištima. Irska ih već neko vrijeme ne oporezuje, a Velika Britanija je početkom godine također stigla na taj popis. Prema zakonu EU-a, države ne mogu smanjiti stopu poreza na dodanu vrijednost na menstrualne proizvode ispod 5 %, jer se smatraju luksuznim proizvodima, a ne osnovnim potrepštinama. Irska je jedina zemlja EU koja ne naplaćuje porez na sanitarne proizvode jer je njezina nulta porezna stopa bila na snazi prije nego što je EU odredila svoj minimum. Brojne zemlje diljem svijeta već su smanjile porez na 5% i rade na njegovom potpunom ukidanju. Hrvatska Vlada na jučerašnjoj je sjednici odbila prijedlog koji je u veljači Hrvatskom saboru uputila saborska zastupnica Glasa, Anka Mrak-Taritaš.

Službeni akt nosio je prijedlog smanjenja aktualnog poreza od 25% na 5%, no to se neće dogoditi i Hrvatice će nastaviti plaćati kao i dosad. U obrazloženju Vlade stoji kako se i dalje radi na analizi učinka već provedenih pojedinih mjera. “Prema ovoj i svim drugim zaprimljenim inicijativama za sniženje stopa PDV-a po završetku analize predložit će se aktivnosti usmjerene na proširenje primjene sniženih stopa PDV-a, uzimajući pritom u obzir porezna rasterećenja planirana Programom Vlade Republike Hrvatske za mandat 2020. – 2024..”

 

Foto: Unsplash