Važno novo istraživanje otkrilo je da stope završetka školovanja za tinejdžerice obično rastu kad imaju pristup čitavom spektru kontracepcijskih sredstava

Istraživači iz Popisa stanovništva SAD-a koji su proveli studiju ustanovili su ove navode nakon analize utjecaja Inicijative za planiranje obitelji u Koloradu, programa posvećenog širenju usluga reproduktivnog zdravlja u cijeloj državi.

Prije nešto više od 10 godina, inicijativom za širenje usluga reproduktivnog zdravlja nastojalo se učiniti kontrcepciju pristupačnijom tako što će se svaki oblik sredstava za zaštitu od trudnoće na tržištu učiniti dostupnim u svakoj klinici.

Od tada se, kako pokazuje popis stanovništva, postotak mladih žena koje su završile srednju školu povećao za dva posto i čini se da je doveo do smanjenja broja mladih žena u Koloradu za 14 posto bez srednjoškolske diplome. Među latinskoameričkim ženama pomak je posebno snažan: prema Popisnom uredu, dostupnost kontracepcije smanjio je nezavršetak škole za ovu skupinu mladih žena za čak 22 posto.

“Ovo je poboljšanje važno: Neuspjeh završetka srednje škole postavlja pojedince na put smanjenog životnog postignuća koji se sve više povezuje s lošim životnim šansama, pokretanjem nejednakosti kad je riječ o financijama i smrtnosti”, objasnili su istraživači u radu koji su objavili prošli tjedan u znanstvenom napretku.

Ovo nije prvi put da se sugerira kako povećani pristup kontroli rađanja rezultira povećanim pristupom obrazovanju. Studije su pokazale da povezanost kontracepcije s obrazovnim mogućnostima datira od kada su tablete prvi put postale dostupne: 1970. godine upis na fakultete porastao je za 20 posto za žene koje su legalno mogle pristupiti kontracepcijskim pilulama prije navršene 18. godine. “Utvrđeno je da je upravo to najutjecajniji faktor u omogućavanju ženama koje već studiraju da ostanu na fakultetu”, navodi se u informativnom listu o planiranom roditeljstvu.

Unatoč tome, studija Popisa stanovništva neophodan je dodatak ovom istraživačkom tijelu jer utvrđuje ulogu programa planiranja obitelji koji mogu imati u daljnjem razvoju ovakvih obrazovnih inicijativa. Kako kažu istraživači, programi planiranja obitelji su dobro uspostavljeni, no sada imaju dokaz da “programi planiranja obitelji pozitivno utječu na socijalne i ekonomske mogućnosti žena. Sada pružamo te ključne dokaze.”

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), reproduktivno zdravlje je stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja u svim područjima vezanim uz reproduktivni sustav i njegovo funkcioniranje, u svim fazama života. Pravo na kontracepciju jedno je od temeljnih reproduktivna prava žena, uz pravo na izbor, pristup kvalitetnoj reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti te pravo na menstrualno zdravlje i dostupnosti menstrualnih potrepština, zaštitu od sterilizacije i sakaćenja ženskih spolnih organa – i nadamo se da je ovo jedno od istraživanja koje će promijeniti svijest i okrenuti nas konačno prema 21. stoljeću.

 

Foto: Unsplash