Društvene mreže neprestano nam nameću neke nove trendove, pogotovo kad je riječ o beauty segmentu. Tako svjedočimo raznim viralnim proizvodima, međutim, ovaj put u fokusu je nova beauty rutina koja nam je, moramo priznati, pomalo neobična.

“Morning shed”, s više od 30 milijuna pregleda na TikToku, temelji se na ideji da “što ružniji zaspiš, ljepši se probudiš.” Naime, radi se o rutini koja uključuje spavanje s pregršt proizvoda, od preparata za lice i kosu, pa sve do uvijača za kosu, štitnika za usta i maski za oči. Pokušate li vizualizirati sve napisano, bit će vam jasno da ste kompletno prekriveni s proizvodima i raznim pomagačima za uljepšavanje.

Nadalje, s obzirom na to da mnogi od navedenih alata i preparata potpuno prekrivaju glavu i lice, ujutro ih je potrebno skinuti, odnosno “proliti”, s nadom da će otkriti blistavu kožu i lepršavu kosu. E sad, iako kreatori na društvenim mrežama koji prakticiraju ovu rutinu nakon jutarnjeg skidanja zbilja izgledaju blistavo, postavlja se pitanje je li količina proizvoda i svega ostalog ipak prevelika?

U jednom od viralnih videa kreatorica je podijelila “morning shed” rutinu koja uključuje nanošenje masne kreme na lice, korištenje gua sha kamena, uvijanje kose bez topline i nanošenje kreme za oči. No tu nije kraj – kreatorica nanosi i hidratantne flastere za oči, preparat za samotamnjenje u svrhu konturiranja lica te nekoliko slojeva seruma za obrve i trepavice. Za kraj, omotava traku oko brade da spriječi hrkanje i jastučnicu za spavanje prska lavandinim uljem da bi lakše zaspala. Još jedna kreatorica također ima puno toga za “skinuti” ujutro jer voli spavati s kosom u svilenoj kapici da spriječi kovrčanje, koristi i traku za usta za poboljšanje sna te hranjivu masku za lice.

@virtualkayla ok but this is what i mean by no i can’t sleep over #fyp #selfcare #nightroutine #maintenance #grwm #beauty #skincare #hygiene #getunreadywithme #amazonfinds ♬ original sound – Mikealla Wegner

Ovo su samo neki od primjera “morning shed” rutine kod koje zapravo nema nekog pravila niti redoslijeda, već je možete prilagoditi individualnim potrebama i navikama. Ipak, fleksibilnost i dalje nije odgovor na pitanje je li sve to potrebno te ima li ikakvog smisla?

Dermatologinja dr. Hannah Kopelman kaže da određeni elementi trenda mogu koristiti koži – poput balzama za usne i seruma za oči, dok drugi imaju kontraefekt. “Koža treba vrijeme za disanje i oporavak, a gomilanje brojnih proizvoda može začepiti pore, izazvati iritaciju i narušiti prirodnu barijeru kože,” govori dermatologinja za Bustle.

@courtneysnelll True beauty sleep 💞🫶🏼 #morningshed #nightlyroutine #dailyshed #mouthtape #sleep #bedtimeroutine #morningroutine ♬ Carrie Bradshaw – Gal Matza

Isto tako, mnogi kreatori nanose višestruke tretmane za lice i oči te spavaju s maskama za lice po osam sati i više. Problem je u tome što se maske za lice niti približno se drže tako dugo na licu – prosjek je 20-ak minuta. Stoga nošenje maske za lice preko noći može dovesti do prekomjerne vlage te izazvati iritaciju i potaknuti rast bakterija. Želite li već prespavati s nečim, stručnjaci ističu da su bolje rješenje kreme za oči s hijaluronskom kiselinom ili peptidima s naglaskom na proizvode kreirane za noćnu uporabu.

Međutim, dr. Shelby Harris, klinička psihologinja, u ovoj rutini vidi prednost koja se tiče načina spavanja. Spavanje na leđima nerijetko je jedina opcija koju imate odlučite li nanijeti sve navedeno prije spavanja, a upravo je pozicija na leđima najzdravija. Također, ističe da mnogi zbog svih proizvoda i preparata mirnije spavaju, bez okretanja te zadržavaju zdraviji način spavanja. No previše dodataka na licu i glavi, može potaknuti i kontraefekt, odnosno nemogućnost mirnog spavanja i pronalaska udobnog položaja.

@cammydmay No Notes. #sleeproutine #glassskin #koreanskincare #kbeauty #koreanskincareroutine #headscarf #esthetician #overnightblowout #drowsysleepco #sheetmask #overnightblowoutrods #morningroutine #biodance #biodancecollagenmask @overnightblowout @Biodance @TOPICALS ♬ Carrie Bradshaw – Gal Matza

I što zaključiti? Ne postoji specifičan da/ne odgovor, no odlučite li se za nešto slično “morning shed” rutini, imajte na umu da više ne znači bolje i dobro provjerite što je potrebno vašoj koži i u kojem obliku te, naravno – ne zaboravite na udobnost spavanja kao prioritet dobrog funkcioniranja organizma.

Foto: TikTok, Instagram/ @isabellemathersx