Znamo svi koje su tradicionalne namirnice za božićnim blagdanskim stolom. Stoga nam nije bilo teško napraviti jednu listu koja će vam olakšati izbor vina za sljubljivanje. Krenimo od početka!

Misal Blanc de blancs 2016, Misal pjenušci

O vinu

Radi se o istarskom pjenušcu za čiju se proizvodnju koristi Chardonnay s njihovih najboljih položaja. Provodi se hladna maceracija najmanje 12 sati. Nakon sekundarne fermentacije odležava na kvascima najmanje 5 godina.

Note

Osvježavajuće i poletno,

Sljubiti s…

…puno osmijeha! Idealno za nazdraviti i proslaviti okupljanje s dragim ljudima. P.S. Inače odlično paše uz kamenice!

Cijena

149 kn

Boškinac Boškinčić 2017

O vinu

Boškinčić je suho crno vino iz vinogorja Pag, dobiveno od ručno branog grožđa sorti cabernet sauvignon 45% i merlot 55%. Odležava 4 mjeseca u hrastovim bačvama. Vino je mlađa verzija Boškinca Cuvée, laganijeg je tijela, svježije je i živo.

Pozicija vinograda

Pag

Note

Krase ga bogate arome svježeg bobičastog voća, praćene aromama šljive i ribizla te blažim notama zemlje i kože.

Sljubiti s…

… telećim odrescima i pečenjem.

Cijena

159 kn

Kutjevo Pinot crni de Gotho 2019

kutjevo-degotho-pinotcrni-2016

O vinu

Pinot crni de Gotho je vino rubinske boje, skladnog okusa i bouqueta. Proizvedeno je od ručno branog i pažljivo odabranog grožđa od strane vinarije Kutjevo te osvojio mnoge nagrade, među njimai broncu na Decanteru 2021.

Pozicija vinograda

Hrnjevac

Note

Moderno, skladno i toplo vino uravnotežene strukture prožeto je ugodnim voćnim aromama tamnog, bobičastog voća – dozrelih kupina, malina, te šljiva i tamne višnje uz osvježavajuće, lagane nijanse cvjetnih mirisa. Kompleksnost okusa završava u prepoznatljivoj aromi barriquea.

Sljubiti s…

…uz jela od plave ribe, dozrele aromatične sireve, meso divljači ili steakove.

Cijena

99 kn

Kabola Supremo 2016

O vinu

Kabola Cuvée Supremo je suho organsko vino iz vinogorja Zapadne Istre, dobiveno kupažom Cabernet sauvignona, Merlota i Terana. Odlikuje ga puno tijelo, duboka, tamna rubin crvena boja, intenzivni okus i odlična uravnoteženost.

Pozicija vinograda

Buje

Note

Vino je harmonično i izražene mineralnosti. Na prvi miris dominira aroma divlje kupine, popraćena notom kože i mljevene kave te naposlijetku miris crnog ribiza i vanilije.

Sljubiti s…

…jelima od divljači.

Cijena

180 kn

Matošević Grimalda

GRIMALDA BIJELA_Matošević

O vinu

Blend tri bijele sorte – chardonnay, malvazija i sauvignon bijeli, 50/25/25.

Vinograd

Vinogorje centralna Istra, lokalitet Brdo, Grimalda.

Note

Ovo vino je vrlo precizno s aromama breskve, ananasa, akacije i biskvita ugodno balansirano s aromama drva, dima i vanilije. U okusu dominira žuto voće, med, citrusne note limete i lagana aroma tostiranosti i dima. Bogata i kremasta struktura. Izražena mineralnost s dugotrajnim after-tasteom.

Sljubiti sa…

…bijelom ribuom, pečenom piletinom, teletinom ali i desertom s tamnom čokoladom.

Cijena

130

Damjanić Clemente Crno

O vinu

Cuvee s istarske crvenice. Konačnom dojmu doprinose merlot, cabernet sauvignon, teran i borgonja (frankovka) te pomna briga oko odležavanja. Dio vina odležava u barrique bačvicama, a dio u puncheonima od 500 litara, ovisno o godini od 12 do 14 mjeseci, a nakon toga još 6 mjeseci u inoxu.

Pozicija vinograda

Poreč

Note

Izvrsno očuvana boja, duboka, zagasita, rubinska s ljubičastim odsjajima. Vino je odležavanjem smekšalo, ugodno je i pitko, prepuno aroma šumskog bobičastog voća, pikantnih začina i džema od šljiva.

Sljubiti s…

Birani odresci crvenog mesa, meso pod pekom i zreli sirevi.

Cijena

165 kn

Graševina Ledena berba 2012 vinarije Cmrečnjak

O vinu

Prelijepe duboke, zlatno-jantarne žute boje, vino je dobilo mnoštvo komplimenata. Berba je obavljena 13. prosinca na temperaturi od -12.0 °C, a grožđe prerađeno tijekom dana na -5.0 °C.  Vino je dobiveno od smrznutih bobica grožđa ubranih u iznimnim klimatskim uvjetima. 

Pozicija vinograda

Mađerkin breg

Note

Slatko, a herbalno, uz elegantne arome anisa, sladića, suhih marelica, meda. Na okusu je puno, kompleksno i trajno. 

Sljubiti sa…

Odlično je da ga samostalno uživate na kraju raskošnog obroka umjesto deserta ali će se sjajno sljubiti i uz suhe kolače.

Cijena

349 kn

flash!

U zagrebačkom Maredu održalo se 6. ovogodišnjeg ocjenjivanja “naslijepo” Vinskih zvijezda.  Komisija je brojila 5 članova: profesorica Marija Vukelić, voditeljica projekta i predsjednica komisije, Ana Marija Jagatić Korenika i Zvjezdana Marković, certificirane kušačice i profesorice na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (Zavod za vinarstvo i  vinogradarstvo), sommelier Mladen Livaja, te naša Andrea Pančur kao vinska blogerica. Ova graševina je bila pobjedničko vino iz kategorije desertnih vina te dobila čak 99 bodova, zbog čega je i proglašeno šampionom ocjenjivanja te time osvojilo priznanje „Velika zvijezda“ – prvo i jedino takvo ove godine.