U ovom izdanju rubrike, koju ste jako brzo zavoljeli i koja je dokazala da među vama ima mnogo vinskih zaljubljenica i zaljubljenika baš kao i u Grazia redakciji, odlučili smo se za Vinariju Tomaz iz Motovuna

Poznavatelji vina ovu višenagrađivanu motovunsku vinariju znaju po crnoj malvaziji naziva Nera. Da, crna malvazija, dobro ste pročitali! Doslovno “vino van okvira” kako im govori i novi vizualni identitet, o čemu smo vam i nedavno pisali. No vino koje je nas osvojilo i koje smo vam htjeli predstaviti jest – Malvazija “Avangarde” iz 2021. godine.

Osim što je prepoznatljiva po svojoj aromatičnosti, Malvazija “Avangarde” je izrazito mineralno i svježe vino što može zahvaliti specifičnom sastavu motovunskih tala. Motiv teškog ilovasto laporastog tla koje često razvija karakteristične pukotine, nalazi se i na samoj etiketi aludirajući na neukrotivost motovunskog tla.

Uz vino “Nera” i “Avangarde”, popularni su im i Rose “Flaminio”, Teran “Barbarossa” te Malvazija “Sesto Senso”, no mi smo se odlučili za “avangardnu” malvaziju koja nas je oduševila svojim citrusnim okusom. Sve ove zanimljive okuse svi vinoljupci mogu i isprobati u njihovoj vinariji uz obaveznu rezervaciju, a uz degustaciju nude i hladni narezak. U planu im je, kako su nam šapnuli iz Tomaza, i potpuno nova vinarija, koja bi svjetlo dana trebala ugledati u travnju sljedeće godine.

No ako i niste u mogućnosti posjetiti ovu obiteljsku vinariju, možete je doživjeti, i to zato što se na stražnjoj strani etikete nalazi QR kod, koji vas jednostavnim klikom vodi u magičan Motovun, na mjesto nastanka ovog vina gdje upoznajete i njegove tvorce.

Na kraju, s obzirom na specifičnost okusa, vino je idealno za poslužiti uz posebnu priliku ili omiljeno društvo koje se nije dugo okupilo, kako bi zapečatili događaj pa da se i godinama kasnije prisjete upravo tog trenutka kada otvorite istu bocu.

Vina Tomaz Malvazija Avangarde

Sorte grožđa

Istarska Malvazija

Pozicija vinograda

Motovunsko vinogorje

Note

Prema aromi, može ga se svrstati u skupinu poluaromatskih sorti s velikim cvjetno-voćnim aromatskim potencijalom. Specifične je diskretne arome koja podsjeća na zelenu jabuku, a prisutne su i citrusne note te jednako važne cvjetne note.

Najbolje poslužiti na…

temperaturi od 10-12 ° C.

Sljubiti sa…

vrsnim jelima na bazi crnog tartufa, bijele ribe i školjaka te bijelog mesa pripremljenog s umacima od začinskog bilja.

Grazia menu!

Krosasan s lososom kao predjelo, enchilade s tunom i avokadom za glavno jelo, i rafaello kuglice za desert! Ako ćete još pogledati i film, pridružite meniju i kokice

Neobično običan par:

cheesecake od maline!

Cijena: 72 kn

Više ovdje