Tražite li kombinaciju prirode, tradicije, autentične gastronomije i toplog gostoprimstva, vikend u Slavoniji nameće se kao nepogrješiva odluka. Iako ova regija možda i nije prva na popisu kada govorimo o vikend izletima, ima itekako mnogo za ponuditi. Stoga, evo nekoliko prijedloga kako provesti dva dana u Slavoniji.
Vikend započnite posjetom Osijeku, najvećem slavonskom gradu smještenom uz rijeku Dravu. Prošetajte povijesnom Tvrđom, baroknom utvrdom iz 18. stoljeća i uživajte u šetnji uz osječku promenadu – poznatu kao jedan od najljepših riječnih šetališta u Hrvatskoj. Također, ne propustite posjetiti i Muzej Slavonije smješten u Tvrđi koji pruža uvid u bogatu povijest Slavonije i njezino kulturno nasljeđe. Naime, kroz raznolike zbirke, od arheoloških i povijesnih artefakata pa sve do etnografskih predmeta, imat ćete priliku otkriti priče o životu ovog podneblja.
View this post on Instagram
Za ručak preporučujemo restorane koji nude autentične slavonske specijalitete – Kod Ruže, Zimska luka, Lipov hlad…
Nakon obilaska grada, zaputite se u Kopački rit, jedno od najvećih močvarnih područja u Europi. Ovaj park prirode savršen je za ljubitelje prirode i promatrače ptica, a možete uživati u vožnji čamcem kroz mirne kanale, šetnjama poučnim stazama ili jednostavno upijati atmosferu ovog prirodnog čuda.
View this post on Instagram
Isto tako, posjetite i etno restoran Baranjska kuća koji je smješten u slikovitom baranjskom selu Karanac te je idealno mjesto za uživanje u autentičnoj gastronomskoj ponudi ovog kraja. Smješten u srcu Baranje, podno vinorodnog Banovog brda, ovaj obiteljski restoran spaja tradiciju i autentičnost, a u restoranu su oživljeni stari, gotovo zaboravljeni recepti, poput puževa u umaku od kopriva ili pečenog bagremovog cvijeta. Uz posebne delicije, na meniju se nalaze i klasični baranjski specijaliteti – fiš paprikaš, čobanac, šaran na rašljama, grah gulaš u zemljanom loncu te perkelt od soma s domaćim rezancima.
View this post on Instagram
Ako ste ljubitelji vina, ne propustite obići slavonske vinske regije, poput Baranje ili područja Kutjeva jer posjet lokalnoj vinariji pružit će vam priliku za degustaciju najpoznatijih slavonskih sorti, poput primjerice graševine, uz priče o dugoj tradiciji vinogradarstva ovog kraja.
Također, prije povratka kući, posjetite restoran Čingi Lingi čarda u Bilju koji je poznat po jelima pripremljenim od svježih namirnica lokalnih proizvođača ili restoran Crna svinja u Čepinu koji nudi moderne interpretacije tradicionalnih slavonskih jela.
Foto: Unsplash, Instagram