Iako je prilikom putovanja u Portugal, mnogima prva postaja Lisabon, mi glasamo da svakako ne zaobiđete niti Porto, drugi po veličini grad u ovoj zemlji. Za lokalno stanovništvo, Oporto, ovaj grad nudi poprilično impresivna arhitektonska djela, veliku povijest i tradiciju te neodoljiv štih koji će vas osvojiti na prvu.

Isto tako, Porto nije previše velik i moguće ga je obići u nekoliko dana, pa kako bi vam to pošlo za rukom, napravili smo mini vikend vodič koji vam može poslužiti kao inspiracija!

PETAK

Po dolasku u Porto, prvo na što ćete vrlo vjerojatno naići je glavna željeznička postaja São Bento. Za oko će vam zapeti prepoznatljive plavo bijele pločice koje su inicijalno uvezene iz Seville, a danas krase mnoge zgrade u Portu.

Nakon što ste se nadivili ljepoti željezničke postaje, krenite prema smještaju i kada ste spremni za dalje, zaputite se prema slikovitoj četvrti Ribeira koja se nalazi uz rijeku Douro te je zaštićena od strane UNESCO-a. Izgubite se u živopisnim ulicama i upijajte puls grada, a ne propuste niti kušati neke od lokalnih specijaliteta. Nakon jela, za prvi dan, od znamenitosti posjetite crkvu São Francisco i njezinu zapanjujuću unutrašnjost ukrašenu zlatnim rezbarijama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Portugal (@visitportugal)

SUBOTA

Dan započnite posjetom tržnici Bolhão, gdje možete vidjeti i kušati lokalne proizvode te uživati u autentičnoj atmosferi. Nakon toga, posjetite katedralu Sé do Porto – jednu od najvažnijih povijesnih znamenitosti romaničke arhitekture. Isto tako, katedralu svakako posjetite i iznutra te se popnite na sâm vrh kako biste uživali u pogledu. Svakako na ”to go” listu dodajte i Igreja do Carmo, baroknu crkvu iz 17. stoljeća koja je ukrašena prepoznatljivim plavo-bijelim pločicama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alberto Seabra (@albertoseabra)

Zatim predlažemo šetnju ulicama i otkrivanje skrivenih kutaka, fotografiranje brojnih pločica koje se zapravo zovu azulejos i predstavljaju sve pločice zanimljivih uzoraka i boja te da u konačnici dođete do knjižare Livraria Lello. Za ovu knjižaru kažu da je jedna od najljepših na svijetu i moramo reći da se apsolutno slažemo jer zbilja oduzima dah. Budući da je riječ o popularnoj lokaciji, svakako na vrijeme kupite karte i to online kako biste maksimalno izbjegli nepregledne redove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @galadriellorien

Popodne provedite istražujuće neke od mnogobrojnih vinskih podruma, a predlažemo da to bude Vila Nova de Gaia, dio do kojeg ćete doći preko čuvenog Dom Luis mosta. Naravno, ondje možete i nešto ukusno pojesti te se kasnije zaputiti prema smještaju šetajući uz rijeku.

NEDJELJA

Jutro posvetite palači Palácio da Bolsa, koja je izgrađena sredinom 19. stoljeća u neoklasičnom stilu i nalazi se u centru grada, kraj crkve svetog Franje. Ova povijesna zgrada zapravo je sagrađena na ruševinama samostana svetog Franje nakon što je izgorio tijekom karlističkih ratova. Palača je zatim izgrađena 1842., no nije bila otvorena sve do 1891.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ernest (@ernestsls)


Neki od elemenata koji vas čekaju u unutrašnjosti palače su stubište od mramora i granita, Zlatna soba koja je obložena zlatnim listićima, dvorana Opće skupštine, koja je ukrašena drvetom i mnoge druge raskošne prostorije. Međutim, najljepši dio ove palače je Arapska soba veličine 300 metara kvadratnih uređena u raskošnom maurskom stilu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Julian Petrillo (@julianontheroute)

Nakon palače, vrijeme do leta provedite u šetnji i na ručku!

Foto: Unsplash, Instagram