Crna Gora već je dugi niz godina omiljena destinacija za kratke vikend-izlete, a najposjećeniji grad dakako je Budva. Naime, smještena na Jadranskom moru, Budva se možete pohvaliti bogatom poviješću, zanimljivim atrakcijama i sjajnim plažama koje su kao stvorene za uživanje. Stoga, želite li u nadolazećim tjednima na mini putovanje – evo što sve ne smijete propustiti u Budvi.

Stari grad Budva

Stari grad okružen je zidinama iz venecijanskog doba. Ovo područje je idealno za šetnju uskim, kamenim ulicama koje odišu šarmom nekih prošlih vremena, a što se tiče znamenitosti, svakako obiđite Citadelu – najvažniju građevinu Staroga grada koja datira iz srednjeg vijeka. Unutar Citadele možete posjetiti mali muzej s eksponatima vezanih uz povijest grada te uživati u spektakularnim pogledima na Budvu i Jadransko more s vrha tvrđave. Značajna je i crkva Svetog Ivana koja je izgrađena u 7. stoljeću i jedna je od najstarijih u Budvi, a obiđite i crkvu Svete Trojice iz 19. stoljeća koja je poznata po ikonostasu i freskama.

Svakako posjetite i Tvrđavu Mogren, koja je izgrađena 1860. kako bi zapadne granice grada zaštitila od prodora austrougarske vojske. Isto tako, s vrha tvrđave pruža se divan pogled na more. Možete posjetiti i arheološki muzej koji nudi bogatu zbirku artefakata koji prikazuju povijest ovog područja od antike pa sve do srednjeg vijeka. Muzej uključuje zanimljive eksponate poput keramike, oružja, nakita, mozaika i sl.

Uživanje na plaži

Slovenska plaža je najduža i najpopularnija u Budvi, a pruža širok izbor aktivnosti, uključujući sportove na vodi, restorane, kafiće i barove. Plaža je šljunčana i lako dostupna iz centra grada, a jednako je popularna i plaža Mogren koja se sastoji od dvije plaže povezane tunelom. Plaža je pješčana, okružena stijenama i kristalno čistim morem. Također, Budva krije i popularan Nikki Beach bar koji će vam se svidjeti volite li brčkanje u bazenu, ispijanje ukusnih koktela i uživanje u glazbi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WOW Montenegro (@wow.montenegro)

Naravno, nismo zaboravili na otok Sveti Stefan, koji je od grada udaljen svega nekoliko minuta gliserom. Ovaj otočić sinonim je luksuza i hedonističkog odmora, no krije i nekoliko zanimljivi znamenitosti poput crkve Sveti Stefan, po kojoj je otok dobio ime, crkve Aleksandra Nevskog i crkve posvećenja Preobraženju.

Posjetite i okolicu

Petrovac je mali primorski grad udaljen oko 18 km od Budve, a ističe se s pješčanim plažama, kristalno čistim morem, opuštenoj atmosferi i bogatoj povijesti. Nadalje, Perast je šarmantni gradić smješten u kotorskom zaljevu te je poznat po svojim baroknim palačama, crkvama i prekrasnim pogledima na zaljev. Kotor, udaljen samo nekoliko kilometara od Perasta, također je vrijedan posjeta zbog staroga grada koji je pod zaštitom UNESCO-a.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Büşra Yetişir (@busrayetisirr)

Skadarsko jezero, udaljeno oko 50 km od Budve, najveće je jezero na Balkanu i nacionalni park koji dijele Crna Gora i Albanija. Jezero je raj za ljubitelje prirode – s bogatom florom i faunom, uključujući i mnoge vrste ptica. Posjetitelji mogu uživati u vožnji čamcem, ribolovu, promatranju ptica i istraživanju slikovitih sela uz jezero. Također, možete posjetiti i brojne samostane ili vinarije u okolici jezera.

Foto: Pexels, Instagram