Gastronomska manifestacija Jesen na pijatu u središnjoj Istri, u jesen 2020. godine održala se prvi puta, a nakon iznimno uspješnog početka, nastavlja dalje i ove godine.
Cilj manifestacije promoviranje je tradicionalne istarske kuhinje, s naglaskom na jesenske namirnice. Ove godine odvija se od 8. do 30. listopada 2022., u ugostiteljskim objektima na području TZ središnje Istre. U navedenom razdoblju, ugostitelji će nuditi razna tradicionalna jela Istarske kuhinje spravljena od jesenskih namirnica našeg podneblja, a sve u cilju jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova i ugostitelja u razdoblju posezone.
Jesenski menu sastojat će se od predjela, glavnog jela i deserta, a nudit će se po promotivnoj cijeni. U manifestaciju je uključeno osam ugostiteljskih objekata i vrijedi ih posjetiti;
- Agroturizam Stara štala (Borut, Cerovlje): juha od buče, svinjski but u umaku od gljiva, restani krumpir i sezonska salata, kolač od jabuke
- In Sylvis wine and restaurant (Sveti Petar u Šumi): domaći rezanci s vrganjima, svinjska vratina na padelu, krabl sa smokvamaKonoba-pizzerija Capo (Cerovlje): maneštra, pljukanci u šugu od domaće kobasice i pancete, kolač od jabuke
- Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): tajadele s bučom i gljivama, bucmasti praščić s gljivama, flambirane jabuke
- Konoba 2. peron (Cerovlje): pečeni tortin od sira s džemom od jabuka, raviolon s kruškama i domaćom skutom u umaku od lješnjaka i meda, cuka na cuki s cukom
- Konoba Jelenić (Lušetići, Pazin): juha od vrganji, makaruni u umaku od miješanih gljiva i miješana salata, kolač od jabuka
- Konoba Marino (Gračišće): juha od buče, pureći medaljoni u umaku od gljiva sa slanim krumpirom i salata iz vrta, kolač sa šljivama
- Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč): aperitiv dobrodošlice, istarski pijat, njoki u crnom šugu od kobasica, pancete i pršuta s lisičarkama ili vrganjima, jesenska torta
Foto: TZ središnja Istra