Još uvijek stignete isplanirati produženi vikend.

Ako vrijeme provodite u Zagrebu, imamo prijedlog za odlično novo mjesto gdje možete uživati i koktelima, a ako vam se pak ide na more, Opatija i Rovinj nude uzbudljvia gastro iskustva. Krenimo redom!

Razmislite o gastro vikendu u Opatiji

Opatijska rivijera oduvijek je središte hrvatske gastronomske scene. Poznatim chefovima iz Bevande, Plavog podruma i Navisa ove godine pridružili su se i Boris Lovrenčić, F&B manager koji se kalio u najboljim restoranima svijeta kao što je Noma (Kopenhagen) te hotelima Sunčani Hvar i Maistra, i masterchef Josip Jukić koji dolazi iz luksuznog hvarskog hotela Elisabeth Palace. Zajedno stvaraju novu gourmet priču Opatije u Liburnia Hotels & Villas. Na Kvarner su donijeli novu viziju kulinarstva koja je inspirirana tradicijom, inovacijom i najboljim namirnicama iz lokalnih OPG-ova. Njihove kreacije možete isprobati u restoranima “La Fourchette D’Or” kod hotela Ambasador i ˝Palace˝ kod hotela Palace Bellevue.

Liburnia Hotels & Villas za ovu sezonu pripremili su pregršt programa popraćenih različitom vrstom glazbe u svakom od svojih hotela. Od srpnja ćete utorkom, petkom i nedjeljom od 18 do 22 sati u Lobby Baru hotela Ambasador moći uživati u sushi večerama popraćenim japanskom glazbom. Heritage Hotel Imperial priprema posebne čajeve različitih okusa svaki dan od 15 do 17 sati, a hotel Kvarner na svojoj terasi pruža jedinstvenu mogućnost uživanja u jelu s morskom kulisom u pozadini svaki dan od 18 do 22 sati uz glazbu iz filmova o popularnom „agentu 007“. Na terasi hotela Palace Bellevue od 12 do 19 sati moći ćete degustirati različite vrste bijelog pjenušavog vina i ružinog prošeka te svježe cijeđene sokove uz pozadinski zvuk piana, u Pool Baru hotela Admiral kušati različite vrste sireva i pršuta svaki dan od 12 do 18 sati, a u hotelu Ičići voće i kolačiće svaki dan od 11 do 18 sati.

Izbor domaćeg otočnog sira i domaćeg pršuta uz čašu crnog ili bijelog vina pripremio je hotel Excelsior u svom Lobby Baru, dok vas na terasi hotela Mediteran uz glazbene hitove iz 80-ih od 17 do 23 sata očekuje veliki izbor piva i jela s roštilja. Također, plaža u Medveji za svoje goste priprema zabavni program uz DJ-a i akcijske cijene koktela, Aperol Spritza i ostalih žestokih alkoholnih pića.

Rovinj itekako jača svoju gastro ponudu

Gourmet ponuda Rovinja postaje bogatija za dva vrhunska restorana zahvaljujući suradnji koju je Maistra realizirala s poznatim talijanskim restoranom Agli Amici iz Udina i zagrebačkom Tekkom. Restoran Agli Amici koji se prema brojnim gastro kritičarima i struci smatra jednim od najboljih u Italiji, započinje s radom u drugoj polovici lipnja na gradskoj šetnici Lungomare Plaza podno Grand Park Hotela Rovinj. U novom restoranu koji je do sada nosio ime Bitinada, gosti će imati priliku kušati talijansku i istarsku kuhinju s odmakom od one klasične Mediteranske, a uz korištenje lokalnih i sezonskih namirnica.

Agli Amici razvio se iz male obiteljske trgovine namirnicama i duhanom davne 1887. godine. Posljednje 23 godine Chef Emanuele Scarello zajedno sa sestrom Michelom, somelierkom i voditeljicom restorana, upravlja ovim obiteljskim nasljedstvom. Prvu Michelinovu zvjezdicu dobivaju u prosincu 1999. godine dok drugu nižu 2013. kao svojevrsnu nagradu za sjajno rukovanje lokalnim namirnicama te vještu primjenu modernih tehnika, što i jesu obilježja njihove kreativne i promišljene kuhinje. Restoran je član Relais & Châteaux od 2014. godine.

Michela i Emanuele Scarello
Michela i Emanuele Scarello

Prepoznavši veliki interes svojih gostiju, a i lokalnog stanovništva za sushi večerima koje su se posljednjih godina održavale u hotelu Lone, tvrtka je napravila korak dalje. Od početka srpnja poznati japanski specijaliteti služit će se u najatraktivnijem prostoru hotela Lone – restoranu ResoLution, koji kroz ovo partnerstvo dobiva novi naziv Tekka by Lone. Podsjećamo Tekka je Zagrepčane uveo u svijet sushija još prije 20 godina, a od 2019. godine ima Michelin preporuku, odnosno nosi oznaku Michelin Plate.

Uživajte u Zagrebu u dobrim koktelima i novootvorenom baru

Upravo jedan takav, originalan, drugačiji i poseban bar odnedavno je otvoren Na zagrebačkoj Trešnjevci, na adresi Krapinska ulica 8 otvoren je novi bar pod imenom Peaches & Cream Bar, Mjesto je to zanimljivog inetrijera, a cjelokupan koncept osmislila su dvojica vrhunskih barmena i stručnjaka u svojoj profesiji, ali prije svega i jako dobra prijatelja – Dominik Bečvardi i Mišel Posavac. Dominik je višegodišnji barmen, u čiji se bogati portfolio ubraja Dubravkin put, Barbieris, Tesla/Basta, Glow bar i Šupa, dok je Mišel karijeru započeo kao barmen i bar manager, a dalje put nastavio kao prvi internacionalni Beverage Innovation Manager za jednu multinacionalnu kompaniju, pri čemu je zadužen za razvijanje 12 tržišta, u koje se ubrajaju Hrvatska, Slovenija, Srbija, Italija, Turska i ostale. Uz to, Mišel predaje na Visokoj školi za menadžment Aspira te u raznim ugostiteljskim i barmenskim školama diljem regije.

Dominik i Mišel prvi su barmenski tandem koji je otvorio koktel bar u Zagrebu, a posebno su ponosni na kartu pića, koju su podijelili na jutarnju i večernju varijantu. Bazirali su ju na nesvakodnevnim pićima, primjerice, poslužuju kavu iz male pržionice u Rijeci koja se, osim s kravljim, ovdje može naručiti s nekoliko vrsta biljnog mlijeka poput rižinog, zobenog, sojinog i bademovog, što je sve veći trend u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Nemaju slatke generičke sokove iz masovne produkcije, već se njihovi gosti mogu osvježiti zdravim pićima poput Kombuche (čaj s aktivnom kulturom kombucha gljive) iz domaće zagrebačke proizvodnje i gaziranim sokovima iz bio proizvodnje.

U jutarnjem dijelu dana poslužuju se i pića s bezalkoholnim ginom i ostalim bezalkoholnim destilatima, koji su u svijetu već zadnjih par godina veliki hit te lagani kokteli, s manjom alkoholnom bazom, dok se s dolaskom večeri atmosfera suptilno podiže na jednu intimniju, barsku atmosferu. S obzirom da su kokteli u Peachesu jedna od glavnih okosnica, vlasnici su osmislili posebnu priču oko njih, stoga ponuda koktela neće biti limitirana po već unaprijed formiranoj ponudi, već će njihovi gosti moći popiti koktel po vlastitom izboru i vlastitim željama. Uz nekolicinu kultnih koktela, karta će se mijenjati i sezonski, ovisno o dostupnim sastojcima ili trenutnoj inspiraciji barmena.

Jedan od stalnih koktela koji pokazuje sjajnu kreativu barmena je Candy JAR, osmišljen da vrati ljude u djetinjstvo – omiljeni Kiki bomboni infuzirani su u votki, dok je rub čaše umočen u pucketave puc-puc bombone. Ljubitelji cigara ovdje će pronaći svoj novi omiljeni kutak – u ponudi bara nalazi se i smoking experience s uparivanjem vrhunskim kubanskim cigarama i destilatima, a posebna selekcija pomno odabranih cigara će se moći kupiti u Peachesu, u kojima će uživati u cigar lounge corneru.

Foto: PR