Donosimo vam vijesti o aktualnim događajima diljem svijeta, koji su važni iz političkih i društvenih razloga. Ovoga tjedna donosimo pregled vijesti iz Tokija, Australije i SAD-a

Bjeloruska sprinterica izazvala kaos na Olimpijskih igrama tražeći zaštitu i azil

Bjeloruska sprinterica Krystsina Tsimanouskaya odletjela je u srijedu iz Tokija u Beč pod diplomatskom zaštitom Poljske, manje od 72 sata nakon što je odbila naredbe svoje ekipe da se vrati kući. Prebjeg ove olimpijske sportašice mnogi su usporedili s onima u doba Hladnoga rata, a sve je krenulo kada je Krystsina u nedjelju izazvala diplomatski bijes kada je izjavila da su joj treneri skratili Igre u Tokiju, tražeći da spakira kofere te da su je prisilno odveli na aerodrom protiv njezinih želja jer je u jednom trenutku u intervjuu kritizirala i trenere i režim u svojoj državi.

Odbila je ukrcati se na let, pobjegla i zatražila zaštitu japanske policije na aerodromu. “Neću se vratiti u Bjelorusiju”, rekla je tada Reutersu. Bjeloruski nacionalni olimpijski odbor (NOC) u srijedu nije odgovorio na zahtjev za komentar. Ranije je NOC rekao da su treneri odlučili povući Tsimanouskayu s Igara na savjet liječnika zbog njezinog “emocionalnog, psihološkog stanja”, a mnogi kritičari smatraju da je to jedan od načina da se validnost sportašicinih riječi dovede u pitanje.

U međuvremenu, austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako bi Tsimanouskaya mogla računati na potporu i azil zemlje po dolasku u Beč. Nakon što je dvije noći provela u poljskom veleposlanstvu, 24-godišnjakinja ušla je u zrakoplov. Izvor iz poljske vlade rekao je da je u zadnji čas prebačena na drugi let, zbog zabrinutosti za svoju privatnost i sigurnost nakon što je vijest o planu postala javna. Zabrinutost je bila posebno velika zbog incidenta u svibnju, kada je let Ryanaira bio prisiljen sletjeti u Bjelorusiju, a novinar disident uhićen.

 Afera se odigrala usred povećane zabrinutosti za sigurnost Lukašenkovih kritičara, uključujući i u susjednim zemljama, nakon suzbijanja protesta u kojem je u Bjelorusiji uhićeno nekoliko desetaka tisuća ljudi. Bjeloruski aktivist Vitaly Shishov, koji živi u Ukrajini, pronađen je obješen ovoga tjedna u parku u blizini svoje kuće u Kijevu. Ukrajinska policija pokrenula je istragu o ubojstvu, a predsjednik Volodymyr Zelenskiy naredio je u srijedu reviziju sigurnosti bjeloruskih prognanika.

Otvara se bolnica specijalizirana za mentalno zdravlje žena

U Australiji je privatna zdravstvena ustanova Cabrini osnovala prvi centar za mentalno zdravlje žena. Smješten u gradiću Elsternwicku, centar može primiti do 30 pacijentica, a specijalizirali su se za liječenje depresije, anksioznosti, posttraumatskog stresnog poremećaja i ovisnosti. Ova privatna bolnica otvara se u rujnu, a nudit će intenzivnu terapiju u trajanju do deset dana. Sobe u bolnici dobit će imena po istaknutim australskim ženama.

S obzirom na to da im se vjerojatno postavljalo pitanje zašto je riječ o instituciji namijenjenu isključico ženama, osnivačice bolnice ističu kako žene često ne traže pomoć i izbjegavaju liječenje jer se osjećaju nelagodno na psihijatrijskim odjelima na kojima su smještena oba spola, posebno u doba pandemije kada je obiteljsko nasilje u porastu.

Sharon Sherwood iz tvrtke Cabrini kazala je da je “povećanje incidencije obiteljskog nasilja ojačalo potrebu za rodno specifičnom zaštitom mentalnog zdravlja.” Također je izjavila kako su pacijentice u mješovitim odjelima za mentalno zdravlje često bile svjedokinje fizičkog zlostavljanja, posebno na odjelima gdje su bili prisutni i muškarci ovisnici.

„Posebno tijekom pandemije, učestalost problema s mentalnim zdravljem izuzetno se povećala; već znamo da žene imaju dvostruko veću vjerojatnost za oboljenjem od tjeskobe ili depresije te dva puta veću vjerojatnost da će doživjeti PTSP i čitav niz stvari ”, rekla je Sue Williams iz tvrtke. “Zbog izolacije i financijskih poteškoća, porast problema mentalnog zdravlja upravo je narastao i bit će dugotrajan problem sljedećih 10 godina.”

Stopa nasilja nad ženama tijekom pandemije se povećala, a policija je zabilježila sveukupni porast slučajeva obiteljskog nasilja za 9,4 % u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu.

Carski pingvini ugroženi zbog utjecaja klimatskih promjena?

Kad god se govori o klimatskim promjenama, vijesti su ili “pesimistične” ili djeluju kao da se ponavljaju. Ili kao da nas se ne tiče. No, činjenica jest ta da smo na svim razinama ugroženi i definitivno se čini da G20 ne djeluje dovoljno – pojedini kritičari tvrde da pomaci koje sada radimo, kasne oko 20-30 godina. A dokaze klimatske krize vidimo na svakom koraku, a najnovija je ta da bi carski pingvini, najveća i najteža od svih živućih vrsta pingvina te endemska vrsta koja živi na Antarktici, mogla biti proglašena ugroženom vrstom.

S obzirom na to da klimatske promjene prijete staništu morskih leda carskih pingvina, američka Služba za ribu i divlje životinje objavila je u utorak prijedlog da se te vrste navedu kao ugrožene prema Zakonu o ugroženim vrstama. “Životni ciklus carskih pingvina vezan je uz postojan morski led koji im je potreban za uzgoj, hranjenje i otapanje”, objasnila je Stephanie Jenouvrier, ekologinja pingvina u Oceanografskoj instituciji Woods Hole u Falmouthu, Massachusetts.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paul Nicklen (@paulnicklen)

Istraživanje objavljeno u utorak u časopisu Global Change Biology pokazalo je da bi do 2100. godine 98 % kolonija carskih pingvina moglo biti dovedeno na rub izumiranja ako se ne promijene trenutne stope emisije ugljika i klimatske promjene. Oko 70 % kolonija bit će u opasnosti prije, do 2050.

Studija je promatrala ukupne trendove zagrijavanja i sve veću vjerojatnost ekstremnih vremenskih fluktuacija uslijed globalnog zatopljenja. Također je primijećeno da je iznimno niska razina morskog leda 2016. dovela do masovnog neuspjeha u uzgoju kolonije carskih pingvina u zaljevu Halley na Antarktiku.

Te se godine sezonski morski led razbio prije nego što su pingvini imali vremena razviti vodootporno perje za odrasle, a oko 10.000 mladunaca se utopilo. Kolonija se poslije nije oporavila.

 

Foto: Yuichi Yamazaki/Getty Images