Možda vam je u moru vijesti koješta promaknulo, stoga vam svake srijede donosimo kratki pregled novosti iz politike i društva

Možebitno smo došli do nepovratne točke zagrijavanja planeta

Prekretnica za nepovratno globalno zagrijavanje možda je već pokrenuta, upozorio je u utorak znanstvenik koji je vodio najveću ekspediciju na Arktik. “Nestanak ljetnog morskog leda na Arktiku jedna je od prvih nagaznih mina u ovom minskom polju, i jedna od prekretnica koje su pokazatelj da je riječ o početku eksplozije”, rekao je dr. Markus Rex, koji je vodio najveću svjetsku misiju na Sjeverni pol, ekspediciju u kojoj je sudjelovalo 300 znanstvenika iz 20 zemalja. Ekspedicija se vratila u Njemačku u listopadu nakon 389 dana prolaska sjevernim polom, donoseći sa sobom zastrašujuće dokaze umirućeg Arktičkog oceana i upozorenja o nepovratnoj klimatskoj situaciji.

Prema novom istraživanju, morski led u obalnim regijama Arktika može se otopiti i do dva puta brže nego što se prije mislilo, sa zabrinjavajućim implikacijama na klimatske promjene. Analiza, koju su vodili istraživači s britanskog Sveučilišnog koledža u Londonu (UCL), zaključila je da se led u obalnim područjima stanjivao brzinom od 70 do 100 posto brže od utvrđenog konsenzusa. U prijevodu, to znači da se milijuni četvornih kilometara leda neophodnog za održavanje planeta hladnim, zagrijavaju tri puta više od normalne brzine.

Australska plivačica povukla se s proba Olimpijskih igara, pozivajući se na mizoginu kulturu

Dvostruka australska olimpijska osvajačica medalje Madeline Groves neće se natjecati za mjesto na igrama u Tokiju, pozivajući se na iskorištavanje “mladih žena i djevojaka” u plivanju. Groves, koja je osvojila srebrne medalje na Igrama u Rio de Janeiru, na društvenim mrežama je objavila da je “donijela odluku da se neće natjecati na Olimpijskim ogledima u Adelaideu”. Također je napisala da joj je “jako laknulo” te da “ovo bude lekcija svim mizoginim perverznjacima u sportu i njihovim lizačima čizama – Ne možete više iskorištavati mlade žene i djevojke, sramotiti ih zbog izgleda njihovih tijela, a zatim očekivati ​​da vas one predstavljaju kako biste mogli zaraditi godišnji bonus”, Groves je napisala. “Vrijeme je isteklo.” Također je napisala da joj je trener dao seksualni komentar kad je imala 20 godina dok je radila na australskom plivačkom timu. Osim toga, odbila je dati bilo kakve izjave, no ova je njezina objava možebitno potaknula sportski #MeToo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maddie Groves (@mad_groves)

Europski parlament poziva na zabranu uzgoja životinja u kavezima

Ideja je izvorno potekla iz Europske građanske inicijative koja je pokrenuta u rujnu 2018. godine, a koja je do sada prikupila gotovo 1,4 milijuna potpisa u najmanje 18 država članica u znak podrške dobrobiti životinja. Olga Kikou, voditeljica u svjetskom poljoprivrednom gospodarstvu EU i jedna od građana koja predvodi peticiju “End The Cage Age” (“Završimo doba kaveza”) rekla je Euronewsu da neke životinje nikada ne napuštaju kaveze tijekom svog života. “Procijenili smo, a ovo je vrlo konzervativan broj, da preko 300 milijuna životinja, uzgajanih u uzgoju, provodi većinu svog života ili čitavog života u kavezima u Europi svake godine.”

Parlament se složio da bi se postupni prestanak korištenja kaveza trebao temeljiti na pristupu od vrste do vrste, pritom uzimajući u obzir karakteristike različitih životinja i osiguravajući da svi imaju sustave za smještaj koji odgovaraju njihovim specifičnim potrebama.

“Korištenje kaveza je okrutno, zastarjelo i nepotrebno. Njihova uporaba trebala bi biti okončana u svim europskim poljodjelstvima, a kreatori politike trebaju pomoći u provođenju te promjene”, kažu iz “End The Cage Age” inicijative.

Zastupnici u Europskom parlamentu također su se založili za veću financijsku potporu i osposobljavanje poljoprivrednika kako bi se izbjeglo da isti gube konkurentnu prednost, te naglasili potrebu za daljnjim poboljšanjem i poticanjem postojećih alternativnih sustava u svakoj državi članici, kako bi se poljoprivrednicima širom EU osigurali jednaki uvjeti poslovanja.

Poljoprivrednici i proizvođači raspravu prate sa zanimanjem, kao i s određenom bojazni. Ako bi se zabrana ipak dogodila, bio bi potreban pregled kako se razvijaju farme, što bi moglo koštati milijune, rekao je Pekka Pesonen, glavna tajnica organizacije koja zastupa industriju, Copa Cogeca. “Govorimo o velikim ulaganjima koja jednostavno ne mogu biti posljedica olake odluke.” Također, smatra se da se jug i sjever Europe ne mogu uspoređivati kad je riječ o kavezima, kao i da bi novi uvjeti povećali troškove proizvodnje. “Ono što se događa na jugu Europe vjerojatno nije isto kao na sjeveru Europe. U mojoj rodnoj Finskoj imamo temperature do 30, minus 30 stupnjeva. Dakle, životinje su klonjene i kako bi se zaštitile od takvih ekstremnih uvjeta”, rekla je Pesonen.

No aktivisti za zaštitu životinja kažu da je ova inicijativa dio Komisijine strategije Farm to Fork koja ima za cilj smanjiti utjecaj proizvodnje na okoliš i klimu, iznimno pohvalna i nužna. “Uzgojem kaveza i udaljavanjem od uzgoja kaveza, nadamo se da ćemo prijeći na održiviju poljoprivredu životinja.” Zelena europarlamentarka Eleonora Evi, supredsjedateljica radne skupine za uzgoj bez kaveza, rekla je da je ovo glasanje označilo “povijesni dan” u borbi za Europu bez kaveza. “Usvajanjem rezolucije velikom većinom, Europski parlament približio je EU korak do konačnog okončanja okrutne prakse uzgoja u kavezima, koja svake godine osuđuje preko 300 milijuna životinja da žive u kavezu”, rekla je. “Svi kavezi za životinje u Europi moraju nestati najkasnije do 2027. godine”, pozvala je Evi.

 

Foto: Chris Graythen/Getty Images South America via Getty Images