Imamo nekoliko razloga zašto je Venecija odličan razlog za kratko ili vikend putovanje u lipnju. Venecijanski bijenale samo je jedan od njih

Možda su vam prve asocijacije na Veneciju ljeti gužva i vrućina, no postoji nekoliko razloga zašto ju posjetiti baš tada. Tko kaže da se morate zaputiti u sam centar među turiste? Venecija je smještena u regiji Veneto, koja donosi toliko divnih sadržaja koji će vam ispuniti svaku minutu provedenog vremena.

Umjetnički bijenale

11. svibnja otvoren je novi venecijanski bijenale posvećen umjetnosti, pod imenom ‘May You Live In Interesting Times’. Imate ga vremena posjetiti do 24. studenog, a donosi impresivne radove iz umjetničkog svijeta. Super je što se Bijenale održava na drugom kraju grada, tako da ako silaskom s vlaka sjednete na brod, ‘vaporetto’, koji će vas odvesti direktno na lokaciju, iznjegavate centar i najveću gužvu. Naravno, možete se i prošetati ukoliko vam to odgovara. Pripremite se na višesatno razgledavanje, odjenite laganu odjeću i udobne cipele i upoznajte Veneciju iz nekog drugog kuta.

Regija Veneto

Okolica Venecije pruža mnoštvo toga za istraživanje. Osim što svakako preporučamo da posjetite Treviso, grad s najboljom pizzeriom u ovo dijelu Italije, i nizom malih restorana te barova, možete ići i u obilazak venecijanskih plemićkih imanja i vila. Njih ima pregršt jer su ostaje z vlasništvu obitelji koja će vas tamo u ugostiti. Isto tako, u sklopu njih možete iznajmiti i sobu te biti smješteni u jednoj takvoj nevjerojatnoj rezidenciji. Provedite dan šetajući i istražujući samo imanje ili razgledavajući muzejski dio.

Gastro putovanje

Kamo god da se uputite u okolici Venecije, doživjet ćete gastro iskustvo koja vas neće razočarati. Počevši od već spomenutog Trevisa, Veneto obiluje nagrađivanim restoranima među kojima su i oni s Michelin zvjezdicama i preporukama. No, i ako posjetite prvi u vašoj blizini, nećete se razočarati. Kultura restorana u Italiji je na vrhunskoj razini, cijene su prihvatljive i svakako odvojite dovoljno vremena za gastro istraživanje.

Shopping

Putovanje u Italiju ne može proći bez shoppinga, zar ne? Jedan od najpoznatijih outleta nalazi se upravo u blizini Venecije, a zove se Noventa di Piave, gdje vas osim najvećih dizajnerskih brendova poput Isabel Marant, Marnija, Burberryja, Fendija i Prade čekaju i oni poput Levi’s-a, Replaya, Nikea, Calvin Kleina i sličnih. Ostavite barem polovicu dana za shopping jer je ponuda uistinu odlična.

Foto: Unsplash, Instagram (@noventadipiavedesigneroutlet, @labienalle, @danieleceschin)