Velo misto je hrvatska televizijska serija snimljena od 1979. do 1981. prema knjizi Miljenka Smoje, točno deset godina nakon velikog uspjeha njegove serije Naše malo misto. Velo misto je snimljeno pod redateljskom palicom Joakima Marušića, uz glazbu Pere Gotovca. Dandanas je jedno od najboljih televizijskih ostvarenja u Hrvatskoj. I sada se postavlja na kazališnu pozornicu!

Velo misto u Komediji!

U petak, 3. ožujka 2023. s početkom u 19:30 sati u Kazalištu Komedija premijerno će biti izvedena predstava Velo misto nastala prema kronikama Miljenka Smoje. U godini kad se slavi i obilježava stoti rođendan našeg velikog književnika Miljenka Smoje, njegovi će junaci zaživjeti na pozornici kazališta. Duh Mediterana dolazi u Zagreb, a priča o gradu Splitu i njegovoj turbulentnoj sudbini kroz dvadeseto stoljeće, postat će priča o sudbini svih nas.

Miljenko Smoje je veliki kroničar grada Splita, ali je i veliki komičar ljudske prirode. On slika junake koji su toliko autentični da nam se čini da smo ih oduvijek poznavali. Njegov senzibilitet za sudbinu malog čovjeka toliko je prepoznatljiv i prihvatljiv da su njegovi likovi postali simboli, ikone koje pripadaju svima. Duhoviti dijalozi, od kojih neke već unaprijed citiramo, upravo su postali toliko poznati jer ih, puno šire od dalmatinskog konteksta, prepoznaju svi ljubitelji Smojina toplog humora. Sudbina malog čovjeka u izmjenama mnogih politika, država i zastava inspirira Smoju kad slika sudbinu Splita. Kroz taj mikro-svijet on zapravo portretira svevremenu poziciju običnog čovjeka u surovoj turbulentnoj povijesti svijeta.

Nova predstava Kazališta Komedija pokazat će upravo taj okvir: iako je glavni lik jedan grad, grad Split, to bajkovito Velo Misto, glavni su junaci njegovi ljudi čije ga sudbine čine živim i prepoznatljivim. Zato ćete na pozornici Komedije vidjeti neke dobro poznate junake: Meštra i Papundeka, Feratu i Violetu, Strikana i Netjaka, ali ovaj put oni će imati neka nova lica.

No njihove sudbine, njihove priče bit će upravo onakve kakvim ih je zamislio veliki Smoje: tople, duhovite, prkosne, naše.

Predstava je to koja će gledatelje kroz mnoge poetske slike povesti na sentimentalno putovanje u nekadašnji Split. Nekad tužan, nekad urnebesno smiješan, taj će svijet biti svima dobro poznat. Ali ne samo zato jer ga znamo iz vizure poznate televizijske serije, već upravo suprotno, jer ga iznova gledamo novim, kazališnim očima.

Fotografije: Ines Novković