Svakoga tjedna donosimo pregled vijesti iz područja politike i društva, a ovaj put stižu novosti o odnosima Rusije i Vijeća Europe, Danskoj borbi protiv duhana te Velike Britanije i ukidanja COVID mjera

Danska predlaže zabranu prodaje cigareta osobama rođenim nakon 2010. godine

Čini se da borba protic duhanskih proizvoda ne jenjava. Danska je objavila planove za zabranu prodaje cigareta i nikotinskih proizvoda svim građanima rođenim nakon 2010. godine. Taj potez ima za cilj spriječiti sljedeću generaciju Danaca da uopće dodirne bilo koji oblik duhana, rekao je ministar zdravstva Magnus Heunicke na konferenciji za novinare.

“Ako bude potrebno, spremni smo zabraniti prodaju generaciji rođenoj 2010. postupnim podizanjem dobne granice za kupnju.”

Prema sadašnjim pravilima, danskim državljanima mlađim od 18 godina zabranjeno je kupovati duhan ili pušiti elektroničke cigarete. No, oko 31 posto ljudi u dobi između 15 i 29 godina još uvijek puši, rekao je Heunicke.

Ministar zdravstva dodao je da je pušenje vodeći uzrok raka u nordijskoj zemlji, uzrokujući 13.600 smrtnih slučajeva godišnje. U Hrvatskoj je to, općenito govoreći, oko 14 tisuća.

Prema istraživanju koje je naručila Danska udruga za borbu protiv raka, 64 % ispitanika je za plan zabrane prodaje cigareta rođenima nakon 2010. godine, a socijaldemokratska vlada planira se pozabaviti i konzumacijom alkohola među mladima.

Vlasti planiraju podići dobnu granicu za kupnju alkoholnih pića sa 16 na 18 godina za sva pića koja sadrže manje od 16,5 % alkohola. Prema podacima o konzumaciji alkoholnih pića svaki dan Hrvatska se nalazi među prvih pet država (10,2 %), s prevalencijom iznad 10 %, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španjolskom, Portugalom (20,7 %), što znači da bismo se i mi trebali početi “zabavljati” s ovakvim važnim temama.

Rusija napustila Vijeće Europe kako bi izbjegla da bude izbačena

Rusija je objavila da više neće sudjelovati u Vijeću Europe, nekoliko dana nakon što je paneuropsko tijelo za ljudska prava suspendiralo prava na zastupanje Moskve nakon invazije na Ukrajinu. Ruska državna novinska agencija TASS objavila je u četvrtak (10. ožujak) priopćenje Ministarstva vanjskih poslova i optužilo zemlje NATO-a i EU za “potkopavanje” europskog tijela.

“Rusija ne namjerava trpjeti ove subverzivne akcije koje provodi kolektivni Zapad”, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Rusija neće sudjelovati u transformaciji od strane NATO-a i EU poslušno slijedeći njih najstarije europske organizacije u još jednu platformu za nagovaranje o zapadnoj superiornosti i narcizmu. Neka uživaju u međusobnoj komunikaciji, bez Rusije.”

Ovaj potez vjerojatno je preventivna akcija kako bi se izbjeglo glasovanje u kojem bi Moskva mogla doživjeti ponižavajuće isključenje jer se većina članica žestoko protivi napadu Ukrajine.

Dana 25. veljače, dan nakon invazije ruske vojske na Ukrajinu, Vijeće Europe suspendiralo je rusko pravo na zastupanje glasanjem u kojem su samo Rusija i Armenija glasale za, dok predstavnici Srbije i Azerbajdžana nisu prisustvovali. Međutim, ova odluka nije isključila Rusiju iz Vijeća Europe, te je ostala stranka relevantnih konvencija Vijeća Europe, uključujući Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Tada je Vijeće Europe izjavilo da “ostavlja otvorene komunikacijske kanale”, a sudac zadužen za postupanje s Ruskom Federacijom u Europskom sudu za ljudska prava nastavit će se baviti predmetima pokrenutim protiv zemlje. “Suspenzija nije konačna mjera, već privremena”, priopćilo je tijelo Strasbourga 25. veljače.

U međuvremenu, ostanak Rusije u Vijeću Europe postao je neodrživ u svjetlu zločina koje je njezina vojska počinila u Ukrajini. Samo protekloga tjedna su ruske snage bombardirale rodilište u Mariupolju, usmrtivši najmanje troje, uključujući dijete, a pojavljuju se i snimke gdje ubijaju civile koji su se predali.

U srijedu su predstavnici Vijeća Europe izjavili da “najoštrije osuđuju ničim izazvanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, neopravdani vojni napad jedne države članice Vijeća Europe na drugu državu članicu. Ponavljamo našu nepokolebljivu potporu neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.”

Suočavanje s velikom osudom od strane gotovo svih ostalih članica vjerojatno je bilo previše za Moskvu. I dok su nedavno objavili  popis “neprijateljskih” zemalja, uključujući mnoge kolege članice Vijeća Europe, u međuvremenu su izašli iz Vijeća.

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije, upozorio je da bi odlazak zemlje iz tijela za ljudska prava omogućio Rusiji da ponovno uvede smrtnu kaznu.

Velika Britanija uskoro ukida i zadnju mjeru u borbi protiv koronavirusa

Od petka u Velikoj Britaniji više neće biti potrebno ispunjavati Obrazac za lociranje putnika, čime se ukida zadnja preostala mjera u borbi protiv koronavirusa za putovanja, kazao je u ponedjeljak ministar prometa Grant Shapps.

“Sve preostale mjere za putovanja, kao što su Obrazac za lociranje putnika te obavezna testiranja svih pridošlih putnika, od 18. ožujka više neće biti potrebne za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo”, objavio je na Twitteru Shapps.

Iako se mnogi vesele toj odluci, s obzirom na novi potvrđeni soj deltakron, postoje i neke zadrške. Stručnjaci za javno zdravstvo i epidemiolozi zaraznih bolesti pri WHO-u pozvali su kreatore politike da se odupru pristupu “sve ili ništa” ograničenjima javnog zdravlja.

“Prepoznajemo želju da se otvorimo, da se vratimo u normalu. Ali ako će ta želja da se vratimo u potpuno normalno stanje u tom smislu održati ovu pandemiju mnogo dulje nego što bi trebalo biti, onda stvarno moramo razmisliti o tome”, dr. Mike Ryan, izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve Program. “Ako nas pogodi neka druga varijanta i već smo napustili sve mjere, bit će jako teško bilo što vratiti na mjesto”, dodao je.

Iako smo već nekoliko puta svjedočili raznim obećanjima da je pandemija gotova (podsjetimo, Slovenija je čak dvaput izjavila da su pobijedili COVID-19), ispadne da smo se pomalo previše poveselili i vrtjeli smo se u krug. No zbog situacije u Ukrajini, svijest o pandemiji jenjava, no posljednje vijesti iz Kine ukazuju na to da još uvijek ne možemo biti opušteni, pogotovo kao zemlja s niskom procijepljenošću. Iako sljedeća dva tjedna nisu više ključna, postoji šansa da ćemo već za mjesec dana vidjeti bliži li se kraj ovoj, da oprostite, pošasti.

 

Foto: Julian Finney/Getty Images News via Getty Images