Nova studija provedena na Stanfordu sugerira da veganska prehrana može usporiti znakove starenja na molekularnoj razini u samo osam tjedana
Stanfordov eksperiment, o kojem je snimljena i Netflixova dokumentarna serija “You Are What You Eat: A Twin Experiment”, istražuje što se događa kad parovi identičnih blizanaca slijede dvije različite, iako zdrave, prehrambene strategije. U istraživanju je sudjelovalo 22 para blizanaca, od kojih je polovica (po jedan iz svakog para) bila nasumično raspoređena na “zdravu vegansku” prehranu, dok je druga polovica konzumirala “zdravu omnivorsku” prehranu.
Rezultati početne faze studije, objavljeni u studenome 2023., pokazali su slične rezultate u pogledu kratkoročnog djelovanja biljnih prehrambenih planova. Sudionici koji su se pridržavali veganske prehrane unosili su manje kalorija, gubili više kilograma i poboljšali razine LDL (lošeg) kolesterola i inzulina u postu u usporedbi s onima koji su slijedili omnivorsku prehranu.
Međutim, najnoviji rezultati objavljeni u srpnju ove godine otkrivaju još jedan benefit – veganska prehrana također poboljšava epigenetske markere povezane sa starenjem. Što to znači? Ovi markeri mogu se zamisliti kao “satovi” skriveni u našim genima: možda imate 40 godina (vaša kronološka dob), ali vaša biološka dob može biti različita ovisno o životnim navikama poput prehrane i tjelovježbe.
“Nismo očekivali značajne promjene u ovim epigenetskim “satovima”, no pokazalo se da kod vegana dolazi do dosljednog smanjenja epigenetske dobi, dok kod svejeda nije bilo promjene“, kaže dr. Varun B. Dwaraka, voditelj bioinformatike i glavni istraživač na TruDiagnosticu, koji je sudjelovao u studiji. Relativno sporije biološko starenje primijećeno je za srce i jetru, kao i u tkivima koja čine hormonalni, upalni i metabolički sustav, što sugerira da tijelo nije starilo tako brzo dok su ispitanici bili na veganskoj prehrani.
Kako je provedena studija
Studija je provedena u dvije faze. Tijekom prvih četiri tjedna, sudionicima su obroci besplatno dostavljeni od strane nacionalne tvrtke za dostavu obroka Trifecta Nutrition (tvrtka nije bila uključena u financiranje studije). U drugoj polovici studije, sudionici su sami pripremali obroke. Ključ oba prehrambena plana bio je u tome što su morali biti zdravi.
Obje grupe primile su upute da konzumiraju obroke bogate povrćem i vlaknima, dok su minimalizirali rafinirane žitarice i šećere. Znanstvenici su koristili Healthy Eating Index, valjani metar koji koristi sustav bodovanja za procjenu kvalitete prehrane sudionika.
No istraživači su oprezni u davanju dugoročnih preporuka jer studija traje samo osam tjedana. Dr. Christopher Gardner, profesor medicine i vodeći nutricionist sa Stanforda, napominje da su pojmovi “vegan” i “omnivor” vrlo široki te da obje prehrane mogu biti loše (nezdrave) ako se biraju pogrešni obroci.
Unatoč ograničenjima, zaključci studije ukazuju na to da veganska prehrana, osim što donosi kratkoročne zdravstvene benefite poput gubitka kilograma i poboljšanja razine kolesterola, također može imati dublji utjecaj na usporavanje procesa starenja na molekularnoj razini. Iako je potrebno više istraživanja da bi ovi rezultati bili potvrđeni te da bi se bolje razumjelo dugoročne učinke, ovi preliminarni nalazi sugeriraju da bi usvajanje zdrave biljne prehrane moglo biti ključan korak ne samo prema boljem zdravlju već i prema produljenju biološke mladosti.