Već smo pisali o tome zašto je mediteranska prehrana jedna od najboljih i najzdravijih koju možete prakticirati. No, novo istraživanje otkrilo je novog konkurenta – atlantsku dijetu.

Atlantski tip prehrane nedavno je populariziranu zbog fokusa na namirnice koje se konzumiraju duž atlantske obale, posebno u Portugalu i Španjolskoj. Tamošnji jelovnici obiluju svježom ribom, umjerenim unosom mesa, mliječnih proizvoda te obilnim količinama sezonskog povrća i mahunarki.

Uz to, istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu JAMA pratilo je 574 sudionika tijekom šest mjeseci te otkrilo da je tradicionalna atlantska prehrana “značajno smanjila učestalost metaboličkog sindroma”.

Atlantska prehrana – podrijetlo, koje namirnice koristiti…

Što je zapravo atlantska dijeta? Pa, slična je mediteranskoj, ali s nekim razlikama u namirnicama kao što su bakalar, crveno meso i svinjski proizvodi. Krumpir, koji se inače ne nalazi u mediteranskoj prehrani, čest je sastojak atlantske dijete.

Prema studiji JAMA, atlantska dijeta temelji se na voću i povrću i stavlja fokus na cjelovite žitarice, grah, maslinovo ulje, ribu i plodove mora, proizvode na bazi škroba (kao što su krumpir ili riža), suho voće i orašaste plodove – osobito kestene, mliječne proizvode (mlijeko i sir), ali preporučuje i umjerene količine mesa i vina.

Također, kako izvještava Healthline, stavlja se poseban naglasak na lokalnu, sezonsku hranu i prehranu usmjerenu na obitelj, tako da prehrana u atlantskom stilu može izgledati malo drugačije od osobe do osobe.

“Ovaj način prehrane potiče obiteljske ručkove, svakodnevne šetnje i svijest o pravilnoj prehrani”, ističe Keri Gans, R.D., autorica knjige “The Small Change Diet”.

Prednosti

Prednosti atlantske prehrane su brojne. Studija objavljena u European Journal of Preventive Cardiology proučavala je podatke više od 35 tisuća ljudi i otkrila da atlantska prehrana smanjuje rizik od smrti iz bilo kojeg uzroka tijekom 14-godišnjeg razdoblja istraživanja. Također, osobe koje su slijedile ovu dijetu imale su manji rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima i rakom.

Dodatno, prema studiji objavljenoj u časopisu JAMA, osobe koje su konzumirale atlantsku prehranu imale su 10 posto manju vjerojatnost razvoja abdominalne pretilosti i 42 posto manju vjerojatnost razvoja dodatnih karakteristika metaboličkog sindroma.

Ukratko, atlantski tip prehrane ponovno potvrđuje da je uravnotežena prehrana najzdravija te da nije potrebno raditi restrikcije kako bismo bili zdravi, dapače, trebali bismo svakodnevne obroke trebali kreirati prema sezonskim namirnicama i osluškivati tijelo kako bismo utvrdili što nam najviše odgovara, a koje bismo namirnice trebali reducirati.

Foto: Pexels