Ako ste ljubitelj umjetnosti i uživanja u kavi, preporučujemo posjet Botaničaru, gdje je trenutno otvorena izložba “Jadran. Kao nekad” autora Vedrana Sminderovca.

Izložba nas vodi na putovanje kroz autorova sjećanja na jadransku obalu, kroz mistične pejzaže i skrivene kutke Visa, Pelješca, Brača, Korčule i Splita.

Vedrana ne zanima grad kao organizam koji ljeti pulsira kroz vrevu i buku jer u takvim su okolnostima danas sva mjesta slična u svojem turističkom kaosu. S fotoaparatom u ruci vješto se izdvaja iz svakodnevice tražeći dušu gradića u njegovim skrivenim zakutcima gdje vrijeme stoji, gdje se miješa ljetna tišina s odjecima koraka zaigranog dječaka, gdje sjene plešu između kuća stvarajući geometrijske oblike koji se mijenjaju kako se sunce kreće, gdje miriše svježe oprano rublje. I pronalazi takva magična mjesta. To su prostorni ambijenti koji odmaraju, kakve želimo jer smo umorni od urbane uzavrelosti koja je bespoštedna i koja nas nemilice troši.

Kroz trinaest minijatura prikazanih na izložbi, Sminderovac prenosi svoje divljenje prema obalnim mjestima, ističući njihovu tajnovitost i neizbježnu tišinu. Nostalgija koju autor osjeća prema prošlim vremenima ne izražava žaljenje, već radost što takva mjesta i dalje postoje, skrivena u malim obalnim zajednicama diljem Jadrana.

Sminderovac, rođen 1985. u Zagrebu, član je Fotokluba Zagreb od 2021. godine. Iako je interes za fotografiju pokazivao još od djetinjstva, ozbiljniji pristup fotografiji započeo je prije tri godine. Njegova strast prema uličnoj fotografiji proizlazi iz njenog čudesnog i jedinstvenog karaktera, koji se reflektira u svemu, od subjekata do pozadina.

Izložba će biti dostupna za razgledavanje do 3. ožujka.

Foto: Neda Rački EFIAP/d2