Svake srijede donosimo mali briefing važnih događanja tjedna iz područja politike i društva

Donesena presuda za ubojstvo Georgea Floyda

Bivši policajac iz Minneapolisa Derek Chauvin proglašen je krivim za smrt Georgea Floyda koja je šokirala svijet sredinom prošle godine i dovela do Black Lives Matter prosvjeda diljem SAD-a. Floyd je umro u policijskom pritvoru 25. svibnja 2020., nakon što su se policajci odazvali pozivu o krivotvorenoj novčanici od 20 dolara korištenoj u lokalnoj trgovini. Video svjedoka pokazao je Chauvina kako kleči na Floydovu vratu više od 9 minuta, a obrana je tvrdila da je Floyd umro zbog kombinacije prijašnjih osnovnih zdravstvenih problema, ilegalne uporabe droga i pružanja otpora policajcima. Snimka Chauvina kako kleči na Floydovom vratu izazvala je prosvjede na ulicama širom svijeta, tražeći reformu policijskih zakona i pravdu za Floyda. Očekuje se da će se trojici policajaca na mjestu događaja – Thomasu Laneu, Touu Thaou i J. Alexanderu Kuengu – suditi u kolovozu kao suučesnicima. Iako djeluje kao velika pobjeda, ovo je samo početak dugotrajne borbe protiv policijskih nasilja nad manjinama u SAD-u.

View this post on Instagram

A post shared by Nuria Mendoza (@nuriamo22)

Mladi se više boje klimatske krize nego koronavirusa, pokazuju istraživanja

Mladi u Europi najviše se brinu zbog klimatskih promjena – čak i usred pandemije koja je pogodila globalno gospodarstvo i preokrenula svakodnevni život širom svijeta, pokazalo je istraživanje objavljeno ovog tjedna, a koje je naručio Europski ured za okoliš. Gotovo polovica ispitanika u istraživanju s više od 22.000 mladih u 23 europske zemlje rekla je da globalno zagrijavanje smatra najozbiljnijim problemima čovječanstva. Degradacija okoliša zauzela je drugo mjesto na listi najbržih briga s 44 posto, a slijedi širenje zaraznih bolesti i siromaštva s po 36 posto. Ispitanici su trebali navesti do tri broja.

“Ova anketa potvrđuje da klimatski pokreti za mlade, poput “Friday for Future”, nisu rubni pokreti, već predstavljaju glavnu struju mladih… Političari i tvorci politika moraju slušati njihov glas”, rekao je glasnogovornik EEB-a Khaled Diab zakladi Thomson Reuters.

Istraživanje koje je anketar Ipsos proveo uglavnom putem interneta u razdoblju od listopada do studenog prošle godine otkrilo je da je više od osam od 10 osoba u dobi od 15 do 35 godina reklo da su prilično, vrlo ili izuzetno zabrinuti zbog klimatskih promjena. Tek  3 posto ispitanika izjavilo je da uopće nisu zabrinuti, dok je 8 posto izjavilo da ne vjeruje u klimatske promjene. Mladi iz Južne Europe bili su primjetljivije zabrinutiji od svojih vršnjaka drugdje na kontinentu, 71 posto Španjolaca i 63 posto Portugalaca reklo je da su izuzetno zabrinuti u usporedbi s 23 posto u Latviji, prema anketi. Gospodin Diab komentirao je da to nije iznenađujuće s obzirom na to da su Španjolska i Portugal već doživjeli šumske požare, osakaćujući vrućine i dulje suše, za koje znanstvenici očekuju da će biti sve češće zbog klimatskih promjena, a time će i problem, ako već nije dosad, biti očitiji.

“Friday for Future”, odnosno “Petkom za budućnost” globalni je štrajk u školama koji je pokrenula švedska tinejdžerska klimatska aktivistkinja Greta Thunberg. Mladi klimatski aktivisti borili su se da održe zamah u skladu s ograničenjima Covid-19 koja su onemogućila ulične marševe s ulicama od 2019. godine.

Tisuće Rusa okuplja se na ulicama i poziva na puštanje Alekseja Navaljnog

U gradovima diljem Rusije okupljaju se prosvjednici u posljednjem pokušaju da osiguraju slobodu zatvorenog lidera oporbe Alekseja Navaljnog, nakon što  je njegev tim dobio izvještaj da mu se zdravstveno stanje naglo pogoršava zbog 21-dnevnog štrajka glađu u zatvoru, te informacije da mu se oduzima pravo na liječničku pomoć. Demonstracije su sazvane u više od 100 gradova, a najveći odaziv je u Moskvi i Sankt-Peterburgu. Prosvjednici  traže “oslobođenje političkih zatvorenika” u napetim sukobima nasuprot policijskoj policiji u kacigama i pancirima, koja je obećala da će razbiti demonstracije koje država nije dozvolila. U srijedu ujutro, u pokušaju destabilizacije okupljanja, ruska policija uhitila je pojedine ključne Navalnyjeve saveznike i zatvorila središnje trgove u Moskvi i drugim gradovima. Lyubov Sobol, jednu od glavnih Navalnyjevih pomoćnica uniformirana policija je izvukla iz taksija i uhitila, izjavio je njezin odvjetnik. Dan planirane akcije poklopio se s godišnjim obraćanjem Vladimira Putina naciji, koji je tom prilikom izjavio da će “oni koji prijete ruskim “temeljnim interesima to požaliti”. Naime, napetosti su porasle između Moskve i zapadnih glavnih gradova zbog zabrinutosti radi zdravlja Navaljnog u zatvoru, kao i zbog nagomilavanja ruske vojske na granici s Ukrajinom. Pojedini čak smatraju da je pitanje vremena kad će Navaljni umrijeti i traže predsjednika SAD-a Joea Bidena da što prije proglasi Vladimira Putina odgovornim za Navaljnovu životnu sigurnost.

Foto: Mika Baumeister/Unsplash