Svake srijede donosimo mali briefing važnih događanja taj tjedan iz područja politike i društva

Meksiko će kažnjavati ‘osvetničku pornografiju’ zatvorom do 6 godina

Sigurno ste upoznati s pojmom “revenge porn”, kada bi najčešće bivši partneri objavljivali privatne snimke i fotografije svojih partnerica na web-stranicama seksualnog sadržaja, bez njihova znanja. Riječ je o obliku psihološkog i seksualnog zlostavljanja, kao i o partnerskog i obiteljskog nasilja, a optuženi bi se nerijetko “provlačili” zbog nereguliranih zakona. Meksički kongres odobrio je krajem prošloga tjedna zakon o borbi protiv objavljivanja privatnih seksualnih videozapisa, fotografija ili audiozapisa bez pristanka prikazane osobe, uz kaznu do šest godina zatvora za zločin. Senat je već odobrio ovu inicijativu kojom se jača zakon o zaštiti žena od nasilja, kao i kazneni zakon. Sada ide na potpisivanje zakona predsjedniku Andresu Manuelu Lopezu Obradoru. Mjere su javnosti poznate kao “Ley Olimpia” (Zakon Olimpije) po Olimpiji Coral Melo, mladoj Meksikanki koja se borila za kriminalizaciju “revenge porna”, nakon što je privatni video 2013. godine objavljen bez njezinog znanja.

Skup u sklopu Međunarodnog dana žena 8. ožujka 2021. u Mexico Cityju u Meksiku jedno je od događanja na kojem su prosvjednice adresirale ovaj problem. (Foto Karen Melo / Getty Images)

Poljska postaje ‘nedemokratska’ i priprema “pravni Polexit”?

Poljski šef za ljudska prava Adam Bodnar kritizirao je EU zbog sporog reagiranja na kršenje vladavine zakona, upozorivši u intervjuu za Agence France-Presse da Poljska riskira da postane “nedemokratska”. Pučki pravobranitelj pojasnio je da vladajući populisti “pokušavaju onesposobiti ili jedan za drugim preuzeti dodatne mehanizme vlasti”. Ovaj 44-godišnji profesor prava razgovarao je prošlog tjedna s AFP-om nakon presude Ustavnog suda u travnju kojom mu je naloženo da napusti mjesto u roku od nekoliko tjedana. Europska komisija već godinama pokušava Poljsku – i njezinog saveznika Mađarsku – vratiti u skladu s onim što se smatra demokratskim normama. Bodnar je rekao da su odgovori izvršne vlasti EU u prošlosti rezultirali pozitivnim promjenama u Poljskoj, ali primijetio je pomak otkako je Ursula von der Leyen postala predsjednicom Europske komisije 2019. godine. “Imam osjećaj da se neprestano tragalo za navodnim kompromisom, konsenzusom i dijalogom s poljskom vladom… što zapravo nije ništa postiglo”, rekao je.

“U međuvremenu je vlada iskoristila to vrijeme za uvođenje i učvršćivanje promjena i sve veću težnju prema pomicanju granica u pogledu podređenosti pravosuđa.”

Uz to, kasnije ovog mjeseca Ustavni sud preuzet će Europski sud pravde i odlučiti mora li Varšava uopće slijediti privremene naloge Europskog suda kad je riječ o određenim reformama, ili primat ima Poljska. Bodnar upozorava da bi presuda mogla biti dio “pravnog Polexita”, napominjući ” sve veći proces ignoriranja načela da EU ima suverenitet” u Poljskoj. Vjeruje da bi presuda mogla navesti vladu da zanemari i prošle i buduće naloge Europskog suda. “Svaka dodatna presuda ove vrste nije samo simbol već i pomicanje granica u smjeru nedemokratske države,” rekao je. partneri imaju većinu, i Senat koji kontrolira oporba nisu uspjeli dogovoriti nasljednika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GIGĒE (@gigee6)

Lezbijski i gej parovi u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji

Nakon prošlogodišnjih presuda u kojima je potvrđeno da životni partneri mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo, iz udruge Dugine obitelji službeno je potvrđeno da životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji. Nakon pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu krajem travnja je u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo. Ova povijesna presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi. Iz Udruge Dugine obitelji podsjećaju da su se u svibnju 2016. godine Kožić i Šegota prijavili u lokalni Centar za socijalnu skrb u želji da postanu posvojitelji. Njihov zahtjev uredno je zaprimljen, ali nakon nekoliko mjeseci odbijeni su samo zato što su u životnom partnerstvu. Sudski je postupak u konačnici završio u njihovu korist, presudom koja eksplicitno navodi kako ne smiju biti diskriminirani zbog toga što su u životnom partnerstvu. Ova presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Republici Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i jamči im da ne smiju biti diskriminirani na temelju njihove seksualne orijentacije. Iz Dugine obitelji komentiraju sljedeće:

“Još uvijek nam je teško povjerovati da smo doživjeli ovakav rasplet situacije; očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava.”

“No Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo sretni zbog ove presude, ne samo zbog Mladena i Ive, nego zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji na taj način žele proširiti svoju obitelj”, rekao je medijima predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović, s kojim smo nedavno vodili i zanimljiv razgovor povodom specijalnog tiskanog “Act Now” izdanja. Sad je na potezu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo ispraviti nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i smije vezati za posvojenje, poručuju iz Duginih obitelji.

Foto: Külli Kittus/Unsplash