Otkad se službeno razvela od sada bivšeg supruga, Jeffa Bezosa, književnica MacKenzie Scott ne staje s donacijama

Možete li uopće zamisliti što znači bogatstvo od 60 milijardi dolara? Možda da pomognemo s nekom jednostavnom matematikom. Da vam netko da 6.000 dolara svaki dan 6 mjeseci, bili biste milijunaš. No kako biste postali milijarder, tempom od 6.000 dolara svaki dan, to bi trajalo – 500 godina. Vrlo jednostavan prikaz kako se radi o zaista apsurdnoj količini novca. S time se slaže i MacKenzie Scott, 18. najbogatija osoba na svijetu čije bogatstvo nakon razvoda od Jeffa Bezosa, broji 60 milijardi dolara (računica s početka postaje još apsurdnija, zar ne?). MacKenzie je prošle godine potpisala Giving Pledge, kojom se milijarderi obećaju donirati pola svog bogastva, no čini se da je ona dosad taj potpis najozbiljnije shvatila.

 “Ova pandemija je bila zadnji čavao u životima mnogih Amerikanaca koji su bili na granici siromaštva i prije ovog” napisala je na svom blogu. “Ekonomski gubici i zdravstveni problemi najviše su zahvatili žene, manjine i osobe koji su već živjeli u siromaštvu. Dok istovremeno, bogastvo milijardera je sve veće.”

U samo četiri mjeseca donirala je 4 milijarde dolara, uz dodatnih 1.7 milijardi u poklonima, ali kaže da je to tek početak. Njezine donacije namijenjene su tim grupama koje su najviše pogođene nestašicom hrane, s visokim postotkom ljudi na granici ekstremnog siromaštva i koji imaju manji pristup udrugama koje im mogu pomoći. “Moje bogatstvo neproporcionalno je onom ostatku društva, i imam ga potrebu vratiti”, napisala je. “Moj pristup filantropiji će nastaviti biti pažljiv i razuman, te zato zahtijeva vremena, truda i brige. No neću čekati. I ne stajem dok se sef u potpunosti ne isprazni.”