Ovo je jedan od najkonkretnijih načina poticanja cirkularne ekonomije, mjera koju simbolično nazivaju “pravom na popravak”

U srijedu je Europski parlament izglasao novu mjeru kojom se „razvija i uvodi obvezno označavanje kako bi se potrošačima pružile jasne, odmah vidljive i lako razumljive informacije o procijenjenom vijeku trajanja te mogućnostima i ocjenom razine popravka proizvoda od trenutku kupnje.” Glasanje, koje je prošlo s 395 glasova za, 94 glasa protiv i 207 suzdržanih podupire pravo potrošača na popravak.

Ova odluka donosi se u nadi da će se ovo pretvoriti u brzu akciju proizvođača s ciljem da potrošači počnu kupovati s povjerenjem, a istovremeno i da se odluče na popravak umjesto na zamjenu proizvoda.

Jedna od zemalja koja će brzo reagirati je Francuska, koja će od siječnja uvesti oznake za popravljanje za pametne telefone, prijenosnike i drugu elektroniku. Austrija će također smanjiti porez na usluge popravka i ponuditi subvencije za popravke potrošača, a oznaka će imati ocjenu popravljivosti od 1 do 10. Ovakav tip stupnjevanja i ocjenjivanja proizvoda trebao bi pomoći kupcima da daju prednost proizvodima koje je lakše popraviti. U istraživanju provedenom još 2014. godine u izvješću pod naslovom ”Stavovi Europljana prema gospodarenju otpadom i učinkovitosti resursa”, čak 77 % ispitanih Europljana radije bi popravilo uređaje nego ih zamijenilo. 79 % ispitanih slaže se da bi proizvođači trebali olakšati popravak svojih uređaja i zamjenu dijelova.

”Prihvaćanjem ovog izvješća Europski parlament šalje jasnu poruku: usklađeno obvezno označavanje koje govori o trajanju proizvoda te borba protiv prijevremenog zastarijevanja uređaja put su koji trebamo slijediti na EU razini “, izjavio je izvjestitelj David Cormand.

”Namjerno osmišljavanje i ugrađivanje mehanizama u proizvode kako bi im se skratio vijek trajanja za nas je neprihvatljivo. Sada smo predložili konkretan mehanizam kojim bi se ovakva praksa proizvođača zabranila, a taj je da se Direktiva o nepoštenoj trgovačkoj praksi razmotri kao instrument kojim će se zastarijevanje proizvoda zabraniti”, ističe Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik Europskog parlamenta.”Potrošači su izgubili interes za popravak proizvoda jer je popravak često skuplji od cijene novog proizvoda. Podaci Eurobarometra o okolišu iz ožujka ove godine govore da samo 32 % ispitanika popravlja proizvode. Ovim Izvješćem želimo omogućiti našim građanima brz, efikasan i cjenovno pristupačan popravak proizvoda”, tumači Sokol.

 

Fotografija: Dana Vollenweider / Unsplash