Svakoga tjedna donosimo pregled vijesti iz područja politike i društva, a ovaj put stižu novosti iz Japana, EU i Irske

Pilula za dan poslije neće biti dostupna Japankama bez pristanka partnera

Još jedan kreativan način gušenja prava žena na izbor ovaj put stiže iz Japana. Tri desetljeća nakon što je tableta za pobačaj postala dostupna ženama, Japan se sve više približava da pilulu za dan poslije uopće odobri – ali postoji kvaka. Prema novom zakonu, očekuje se da će biti propisan samo uz suglasnost ženinog partnera.

Zakonodavstvo za odobravanje medicinskih tableta za pobačaj trenutačno je u parlamentu, nakon što je britanska farmaceutska tvrtka Linepharma International prošle godine prijavila na tržište kombinaciju dva lijeka za potrebe pobačaja. Odluka se očekuje do kraja godine.

Grupe za ženska prava kritizirale su zakon jer on zahtijeva od ženinog partnera da pristane na raskid trudnoće – prema istim pravilima koja se primjenjuju na kirurški pobačaj – ali i zato što je trebalo toliko dugo da japanske političke i medicinske zajednice u kojima dominiraju muškarci to razmotre.

Ističu da je medicinski pobačaj – kojim se može prekinuti trudnoća u ranoj fazi bez operacije – već desetljećima dostupan u mnogim dijelovima svijeta. Također napominju da dok su oralni kontraceptivi legalizirani tek 1999. godine nakon dugotrajne devetogodišnje pravne rasprave, a  japanskim političarima je trebalo samo šest mjeseci da odobre Viagru, lijek za erektilnu disfunkciju. 

Mizuho Fukushima, političarka iz oporbene Socijaldemokratske stranke, bila je kritična prema stajalištu ministarstva, pitajući na saslušanju: “Zašto bi ženi trebalo odobrenje svog partnera? To je njeno tijelo. Žene nisu vlasništvo muškaraca”, dodala je. “Njihova prava trebaju biti zaštićena”. U Japanu je 2020. izvedeno oko 145.000 kirurških pobačaja, što je jedna od samo 11 nacija koje još uvijek zahtijevaju pristanak ženinog partnera da bi se postupak nastavio. Taj zahtjev kritizirali su Svjetska zdravstvena organizacija i UN-ov odbor za ukidanje diskriminacije žena, no čini se da Japan zbog toga nije pretjerano uzbuđen.

Uskoro USB-C obavezan za telefone koji se prodaju u EU

Zastupnici Europske unije postigli su sporazum o zakonu koji će prisiliti sve buduće pametne telefone koji se prodaju u EU – uključujući Appleov iPhone – da budu opremljeni univerzalnim USB-C priključkom za žičano punjenje do jeseni 2024. godine. Pravilo će se primjenjivati ​​i na druge elektroničke uređaje uključujući tablete, digitalne fotoaparate, slušalice, ručne konzole za video igre i e-čitače. Prijenosna računala će se kasnije morati pridržavati pravila.

Zakonodavstvo se razvijalo više od desetljeća, ali je ovoga tjedna postignut dogovor o njegovom opsegu nakon pregovora između različitih tijela EU-a. “Danas smo zajednički punjač pretvorili u stvarnost u Europi!” rekao je izvjestitelj Europskog parlamenta Alex Agius Saliba u izjavi za medije. “Europski potrošači dugo su bili frustrirani s više punjača koji se nakupljaju sa svakim novim uređajem. Sada će moći koristiti jedan punjač za svu svoju prijenosnu elektroniku.” Zakon također uključuje odredbe osmišljene za rješavanje bežičnih punjača u budućnosti, kao i usklađivanje standarda brzog punjenja.

Parlament i Vijeće EU još trebaju odobriti zakon kasnije ove godine, no čini se da je to formalnost. U priopćenju za javnost Europski parlament je jasno naveo da će zakon biti na snazi ​​”do jeseni 2024. godine”, kao da je to gotova stvar. Do ovog datuma svi uređaji obuhvaćeni zakonom i koji se prodaju u EU morat će koristiti USB-C za žičano punjenje.

Uvođenje “zajedničkog punjača” pokušaj je EU-a da smanji e-otpad i olakša život potrošačima. Zakonodavci se nadaju da u budućnosti telefoni i slični gadgeti neće morati dolaziti s punjačem u kutiji, jer će kupci već imati odgovarajući pribor kod kuće. EU procjenjuje da bi zakon mogao potrošačima uštedjeti 250 milijuna eura godišnje na “nepotrebnoj kupnji punjača” i smanjiti oko 11.000 tona e-otpada godišnje.

Međutim, u priopćenju EU-a kaže se da se novi zakon primjenjuje na uređaje “koji se mogu puniti putem žičanog kabela”. To znači da će Apple možda moći izbjeći dodavanje USB-C svojim uređajima stvaranjem telefona koji se puni samo bežično (kao što se ranije pričalo). No nedavna izvješća kažu da tvrtka interno testira iPhone s USB-C, a Appleov analitičar Ming-Chi Kuo tvrdi da bi Apple mogao napraviti promjenu već sljedeće godine. Sve se to, izgleda, događa jer se Apple sve ovo vrijeme žali kako je ova odluka protivna inovativnim rješenjima, i da je nikako ne potiče. No EU poriče da će to biti slučaj i kaže da će ažurirati zakonodavstvo kako se bude razvijala nova tehnologija. Mi, koji imamo cijelu ladicu prepunu punjača, od kojih pola nije potpuno funkcionalno, ovu vijest s veseljem pozdravljamo.

Irska planira vratiti rad od kuće kako bi država uštedjela gorivo?

Iako se komunicira da je jako mala vjerojatnost nestašice goriva, to ne sprječava države da se organiziraju u slučaju da taj “niski postotak” ipak postane stvarnost. Irska je tako predložila  tri scenarija manjka opskrbe gorivom, a sve je čudnije od čudnijeg. Ukratko, da nije bilo pandemije, nije baš sigurno kako bi se građani i građanke mogli na ovo sve brzo naviknuti.

Ljudima će biti naređeno da rade od kuće u slučaju velike krize goriva koju je izazvao rat u Ukrajini, prema tajnim vladinim planovima za izvanredne situacije, koje je doznao Irish Independent. Delegati su dobili scenarij manjka opskrbe dizelom od 20 posto u rujnu i 35 posto pada ponude u prosincu. Treći i najekstremniji scenarij predložen za veljaču 2023. je kada opskrba plinom i naftom ne može zadovoljiti potražnju za proizvodnjom električne energije ili poljoprivrednike. 

Ako do toga dođe, svim radnicima koji nisu neophodni bit će naređeno da rade od kuće, bit će postavljeno ograničenje na sva putovanja automobilom koja nisu neophodna, strogo ograničenje količine goriva koje vozači mogu kupiti u bilo kojem trenutku te provedba trenutnog i strogog smanjenja brzine kretanja na autocestama. Plan također uključuje uvođenje sheme za hitne slučajeve prema kojoj će vozači s neparnim brojem na kraju registracije automobila moći voziti ili točiti gorivo samo naizmjeničnim danima. Oni s neparnim brojevima mogli bi točiti gorivo u ponedjeljak, srijedu i petak, a oni s parnim brojem u utorak, četvrtak i subotu.

No Kevin McPartlan, izvršni direktor Fuels for Ireland, opisao je vježbu planiranja kao “razboritu”, a ne razlogom za paniku. “Iako je malo vjerojatno da ćemo doživjeti smanjenu opskrbu gorivom, razborito je da se mi i Vlada uključimo u planiranje izvanrednih situacija. Kako stvari stoje, unatoč invaziji na Ukrajinu i najavi sankcija koje zabranjuju uvoz ruskog goriva u EU, naše zalihe su vrlo zdrave i ne vidimo razloga za zabrinutost u našem opskrbnom cjevovodu.” Iako navodno nema razloga za brigu, dobro je da se otprilike zna kako plan postoji.

 

Foto: Getty Images