View this post on Instagram

 

A post shared by ДEAHA PEЛOДЖ.🇵🇭 (@deereloj) on

Sa svoje 103 godine, Whang-Od Oggay, koju ćete pronaći i pod imenima Whang-od ili Maria Oggay, pomaže održati drevnu tradiciju filipinske pokrajine Kalinga živom.

Osim što je filipinska tradicija tetoviranja prirodnim bojama iznimno zanimljiva, ova divna žena u najboljim godinama, također je čudo zbog kojeg mnogi turisti ‘potegnu’ autom i po 15 sati vožnje koliko je potrebno od glavnog grada Manile do sela Buscalan. Nakon što parkirate auto pored ceste, do samog sela se dolazi jedino pješke kroz šumu i pitoreskna rižina polja. Whang-od najstarija je mambabatok na Filipinima, a najvjerojatnije i u cijelom svijetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by THE ART OF TATTOOING (@theartoftattooingofficial) on

Zbog nje tradicija tetoviranja prirodnom bojom koja se radi od borove čađe i vode još uvijek živi. Alati kojima se Whang-Od Oggay koristi uključuju ručno izrađenu tintu koja se na kožu nanosi i ‘utapkava’ sitnim pokretima pomoću trna bambusa. Rezultati su trajni motivi koji se kreću od linija i jednostavnih oblika pa sve do plemenskih obilježja i otisaka životinja. Svaka tetovaža koju vam napravi Whang-Od Oggay nosi značenja kao što su snaga, ljepota i plodnost. Pogledajte video i uvjerite se zašto je ovo jedna jako zanimljiva priča.

Foto: screenshot Instagram