Nikolina Kovačević zapravo je poznato ime na sceni. Nekad je nastupala s grupama Mayales, F5 i Dementronomes, surađivala s Vannom, Marinom Ivanovićem i Zdenkom Kovačiček, a sada nas je osvojila premijernim singlom i videospotom “Srce” kojim najavljuje svoju solo karijeru. Postavili smo joj par pitanja

Kad je objavljen spot za “Srce”, na Instagram storyjima mnogih svojih prijatelja vidjela sam da su “jedva čekali”. Je li dugo ključala ideja o solo vodama, što je na koncu presudilo?

Iskreno, ideja o solo vodama je nešto što želim cijeli život, ali mislim da je za to trebalo doći pravo vrijeme. Trebala sam malo sazrijeti da bih zaista mogla stvoriti ono što želim i ono što sam ja. Došao je trenutak u kojem sam shvatila da postoji priča koju želim i mogu ispričati pa sam napokon skupila hrabrosti da to i napravim. Često su mi govorili da ne znaju što čekam i da mi je „vrijeme prošlo“, ali mislim da je najpametnija odluka bila krenuti tek sada, kada se osjećam spremno i dovoljno vjerujem u sebe da znam što želim i što mogu ostvariti. Želja mi je da ljudima stvorim osjećaj pripadnosti i identifikacije preko glazbe. Predivan je osjećaj pustiti pjesmu u svijet jer tada ona prestaje biti dio samo tvog mikrokozmosa i možda postaje dio nečije tuđe priče.

Nikolina Kovačević

Kako si pronašla svoj zvuk, je li se vrzmao otkad si se počela baviti glazbom ili se nedavno “odmotao”? Tko su ti glazbeni uzori?

Kada sagledam sve pjesme koje smo do sada napravili, zanimljivo mi je što su različite. Za „Srce“ svakako moram spomenuti Igora Ilića, koji je vrlo vješto razumio pa i ostvario moje želje. Mislim da svoj zvuk još tražim, ali mislim da je to odlično jer se svi mijenjamo kroz vrijeme i lijepo je da i glazbeni izričaj to prati. Što se uzora tiče, i oni su se mijenjali kroz vrijeme, ali ako nekoga moram izdvojiti, to bi svakako bila Erykah Badu, Billie Holliday, Buika, Rosalia, Outkast, Aanderson Paak, Sza, Diego el Cigala…

Možeš nam nešto više reći o pjesmi i spotu? Koliko ste dugo snimali?

Sâm proces realizacije trajao je otprilike godinu dana (korona nije išla u prilog). Sretna sam što nam je tema pjesme transformacija, osnaživanje. Govori o trenutku osvješćivanja realnosti i vodi do nečeg novog i boljeg. Pjesma je intimna, stoga me nije opterećivalo koliko traje njezina realizacija. Mislim da je Igor u spotu vješto vizualno prikazao osjećaje koje smo htjeli prenijeti pjesmom. Spot se snimao u Hotelu Ilica, a Barbara Repe našoj je priči dala novu dimenziju svojim modnim kombinacijama.

S obzirom na to da imaš stvarno predivan i prepoznatljiv vokal i odličnu kontrolu glasa – ideš li na satove pjevanja ili je sve DIY vježba nakon showa Hrvatska traži zvijezdu? Kako izgleda tvoja higijena glasa, paziš li na hranu, piće, ili se time ne zamaraš?

Kroz godine sam pohađala satove pjevanja kod puno različitih profesora i trudila sam se od svakoga naučiti najviše. Uz to sam puno radila i sama kroz istraživanje i improviziranje u različitim žanrovima. Mislim da je bitno paziti na higijenu glasa, ali i živjeti normalno – vjerujem da sam uspjela ostvariti dobru ravnotežu.

Nikolina Kovačević

Koje su, po tebi, prednosti i mane solo projekta? Misliš li da je teško otisnuti se u solo vode na domaćoj sceni? Jesi li razmišljala o međunarodnoj karijeri?

Iako je moje prirodno okruženje bend i takva vrsta kreativnog stvaralaštva, drago mi je da sam probala i ostvarila nešto samostalno. Potpuno je drugačiji proces, a samim time i ishod. Prednosti su, po meni, mogućnost kontrole većine odluka. Solo projekt ne znači da sve radiš sam i krucijalno je okružiti se ljudima kojima vjeruješ i koji vjeruju u tebe, ali isto tako, količina odgovornosti koja pada na pojedinca je puno veća. Meni je bilo zanimljivo naučiti se nositi s time. Trenutno se fokusiram na našu scenu i ne opterećujem se međunarodnom karijerom, ali nikad ne znaš što ti život nosi.

Kad možemo očekivati novi singl, videospot ili možda najbolje – live nastup?

Nadam se da će sve ići po planu, u tom slučaju singl se može očekivati krajem ljeta. Album je ipak veći zalogaj, tako da vjerujem da o tome možemo razgovarati sljedeće godine. Live nastupi su trenutno „rak rana“ svim glazbenicima. Zaista ne mogu ništa obećati, s obzirom na to da su mi se svi planovi izmijenili, ali svakako ćete biti obaviješteni na vrijeme.

Nikolinu možete pratiti na Facebooku, a “Srce” možete slušati na svim dostupnim digitalnim platformama.

Foto: Nikola Grabovac, styling: Barbara Repe