UNICEF lansirao tisuću NFT-ova za svoju 75. godišnjicu, kao doprinos globalnoj inicijativi povezivanja svake škole s internetom

Što god mislili o NFT-ima, a svi imaju mišljenje, čak i naš najdraži glumac Keanu Reeves usporedio ih je s Matrixom – morate priznati da zaista izazivaju ogromnu pažnju.

Upravo taj “viralni val” iskoristio je UNICEF, koji je nedavno najavio planove za pokretanje najveće NFT kolekcije Ujedinjenih naroda do sada, objavljivanjem 1000 jedinstvenih umjetničkih djela temeljenih na podacima pod nazivom Patchwork Kingdoms, koja će pridonijeti povezivanju škola i djece širom svijeta na Internet.

NFT-ovi su bazirani na Ethereumu i bit će obilježeni digitalnim vodenim žigom u znak sjećanja na 75. godinu rada UN-a. Sredstva od prodaje ići će UNICEF-ovom Globalnom uredu za inovacije, koji nastoji povezati škole koje još nemaju internetsku povezanost, koristeći nove tehnologije kao što je blockchain. Riječ je o povezivanju preko 3000 škola od kojih će koristi imati više od pola milijuna djece.

Zbirka NFT-ova, koju je stvorila znanstvenica za vizualizaciju podataka i umjetnica Nadieh Bremer, uključuje podatke o više od 280 000 škola iz 21 zemlje, a svako umjetničko djelo predstavlja sve te škole. Kako sve više škola dobiva pristup internetu, ta “kraljevstva” rastu u veličini i živahnosti.

“Postoji više od 1,3 milijarde djece nepovezane u sve povezanijem svijetu. Ne možemo dopustiti da ta djeca odrastaju na “informacijskom otoku”, odsječena od bogatstva informacija i mogućnosti dostupnih na internetu, te s manje resursa za učenje i rast”, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. “Ured za inovacije radi na zatvaranju digitalnog jaza kroz inovacije i tehnologiju diljem svijeta.”

I NFT i bitcoini sve su prisutniji u javnom životu, ponajviše u zabavnoj industriji. Nedavno je Quentin Tarantino primio papirić s tužbom upravo zbog Pulp Fiction NFT-a, časopis Time počeo je isplaćivati plaće u bitcoinima, a The Weeknd je jedan od glazbenika koji je objavio svoj singl kao ovaj unikatni token.

 

Foto: UNICEF