Aukcijska kuća Christie’s prodala je krajem tjedna “prvo umjetničko djelo isključivo za digitalnu uporabu” za vrtoglavu cijenu, a autorov digitalni kolaž ponuđen je tokenom koji jamči autentičnost i plaćen je u kriptovaluti – prvi put u povijesti

Da je ovaj podnaslov kojim slučajem netko od vas pročitao prije eto samo tri godine, vjerojatno biste mislili da je netko pošandrcao. No, kako je rekao Beeple, umjetnik koji je 70 milijuna dolara težeg digitalnog džepa, stižu nova vremena.

Aukcijska kuća Christie’s objavila je da se u petak dogodila neviđena prodaja digitalnog umjetničkog djela, koja je premašila rekorde i mnogih fizičkih djela puno poznatijih umjetnika. Djelo pod naslovom Everyday: First 5000 Days prodano je na internetskoj aukciji, “postavljajući Beeplea među prva tri najvrjednija živuća umjetnika”, objavili su Christie’s putem Twittera u četvrtak. Ovo je vrlo važan trenutak za povijest umjetnosti i kolekcionarstvo, ali otvara i nove mogućnosti – naime, riječ je o djelu koje ne postoji u fizičkom obliku.

Ovo je prvi put i da je neka velika aukcijska kuća ponudila umjetničko djelo samo s digitalnim sadržajem s nezamjenjivim tokenom kao jamstvom njegove autentičnosti, kao i da se prvi put kriptovaluta koristi za plaćanje umjetničkog djela na dražbi. Nezamjenjivi tokeni, poznati kao NFT, elektronički su identifikatori koji potvrđuju da je digitalni proizvod stvaran bilježenjem detalja na digitalnoj knjizi poznatoj kao blockchain. Tokeni su nedavno preplavili svijet internetskog prikupljanja podataka, sve se više koriste za dokazivanje da je određeni predmet jedinstven i usmjereni su na rješavanje problema koji je cijelo vrijeme ključan za digitalno kolekcionarstvo: kako potražiti vlasništvo nad nečim što se može lako i beskrajno duplicirati. “Umjetnici koriste hardver i softver za stvaranje umjetničkih djela i distribuciju na internetu posljednjih 20+ godina, ali nikad dosad nije postojao pravi način da se istinski posjeduju i prikupljaju”, izjavio je Beeple, pravog imena Mike Winkelmann. “S NFT-ima se sada sve promijenilo. Vjerujem da svjedočimo početku sljedećeg poglavlja povijesti umjetnosti, digitalne umjetnosti.”

Oko 22 milijuna ljudi prijavilo se na web stranici Christie’s za posljednje trenutke nadmetanja, a sudjelovali su ponuditelji iz 11 zemalja. Christie’s kuća nije identificirala kupca umjetničkog djela sačinjeno od 5.000 pojedinačnih digitalnih slika, koje je Beeple stvarao od svibnja 2007. godine, po jednu svaki dan, i spojio u ovo umjetničko djelo. U međuvremenu se saznalo da je riječ o anonimnom singapurskom kolekcionaru koji je vrlo rano investirao u Bitcoin, za što se u javnosti često koristi termin ”Bitcoin OG”, odnosno Bitcoin ”original gangster”.

 

Foto: Beeple