Michelangelo Labs je ekipa umjetnika, vizionara i inženjera kojima je cilj stvaranje umjetnički i kulturno vrijednih objekata. Ususret izložbi NFT skulptura u Laubi, zamolili smo osnivača i art direktora ovog mladog startupa da nam objasni o čemu je riječ

Non-fungible tokeni će možda čak nadmašiti i Covid u pretragama prošle godine, s obzirom na rastuću popularnost ovih digitalnih unikata koji su revolucionalizirali tržište umjetnina. Možda je najviše odjeknula vijest da je slika “Everydays – The First 5000 Day” umjetnika Beeplea bila prvi NFT koji se prodao na aukciji za skoro 70 milijuna dolara, a ubrzo su na taj vlak uskočili i glazbenici, filmski producenti, modne kuće, a nedavno su se i potomci Picassa dosjetili kreirati NFT radove koje još nismo imali prilike vidjeti. Da ne propustimo spomenuti i Elona Muska koji se u jednom trenutku proglasio tehnokraljem Tesle, uz techno NFT, naravno.

NFT Beeple
“Everydays – The First 5000 Days”, Beeple

Cijeli NFT šušur nije zaobišla niti domaća scena, pa je tako Radio Dalmacija lansirao seriju od 100 NFT-ova, a tu je i Hrvatska pošta koja je kreirala kriptomarku na kojoj je motiv e-automobila Nevera iz tvornice Mate Rimca. Tu su i nezaobilazni Tribute Brand, koji kreiraju unikatnu, isključivo digitalnu odjeću i vrlo su popularni u metaverzumu.

Stoga ne čudi da ćemo u petak, 4. veljače imati i prvu svjetsku izložbu NFT skulptura, a odlična je vijest to da će to biti upravo u zagrebačkoj Laubi. Startup Michelangelo Labs, specijaliziran za izradu, 3D print i obradu skulptura temeljenih na NFT kolekcijama tako će biti prva inicijativa takvog tipa koja će pokušati usrećiti one kojima još ideja da je umjetničko djelo nije isključivo digitalno, a unikat – nije još sjela na mjesto.

CEO Jerko Stjepanović, čiji će Michelangelo Labs prikazati tri skulpture modelirane su prema najpoznatijim svjetskim NFT kolekcijama, objasnio nam je zašto su NFT, koja se smatraju isključivo digitalnim djelima, odlučili prevesti u fizički oblik.

Jake Stjepanovic CEO Michelangelo Labs

“NFT-jevi jesu prvenstveno poznati kao digitalna djela i to u vizualnom području: 3D modeli, grafike, kolekcije profilnih slika i fotografije. Međutim, NFT može biti i glazba, film, ali i fizički objekti – tako je muzej Ermitaž još prošle godine tokenizirao – pretvorio u NFT poznata djela Kandinskog, Da Vincija, Moneta i Van Gogha. NFT kao takav je još jedan u nizu inovaciju u smislu digitalne imovine. Mnogi predviđaju da će upravo NFT-jevi povesti ovu tehnologiju i čitav kripto u mainstream prihvaćanje”, kaže nam Jerko. 

Iako NFT doživljava svoj boom od kraja 2020. godine, cijela tehnologija je već neko vrijeme prisutna, i to zbog (neće vas ovo iznenaditi) kriptovalute Ethereum, čiji su osnivači osmislili CryptoKitties – virtualne unikatne mačke. “Upravo svjedočimo kako NFT i blockchain kao koncepti digitalnog vlasništva započinju svoj put u mainstream kao medij za usluge, proizvode i kulturne sadržaje.”

“Ideja NFT skulptura, na estetski i proizvodno visokoj razini inovacija je Michelangelo Labsa. Razmišljao sam o načinima na koji mogu inovirati NFT polje, stvoriti novu vrijednost i ljudima predstaviti nešto novo i nadam se, impresivno.” Budući da su brojne NFT profilne kolekcije dosegle cijene koje mogu opravdati ovakvu razinu izrade, to je sada i moguće, kaže nam.

“Naše skulpture prvo 3D modeliramo i zatim 3D printamo, često i preko 150 sati. Zatim slijedi ručna obrada koja je praktički kiparstvo, uz fini završni lak finiš, jako je tu puno ručnog rada. To spajanje digitalnog i fizičkog nas veseli.”

Namjera Michelangelo Labsa je dodatno legitimizirati NFT kao oblik umjetnosti i prikazivati skulpture u relevantnim svjetskim galerijama i potom ih dostaviti vlasnicima. “To planiramo u sklopu naše nadolazeće Prve kolekcije.” 

U Laubi će tako posjetitelji moći vidjeti skulpture inspirirane Bored Ape Yacht Clubm CrypToadz te CyberKongz NFT-jima, a svojevrsni su prototipovi. Kako kaže Stjepanović: “Ova tri primjerka predstavljaju pop i internet art istraživanja, kao nekomercijalni prototipovi na kojima su iskušavane različite tehnike oblikovanja, obrade i materijala. Uz NFT se često veže pojam nove renesanse, procvata tehnologije i umjetnosti, a Michelangelo Labs teži doprinijeti toj kreativnoj evoluciji. Prilikom modeliranja i izrade ovih NFT skulptura susreli smo se s nizom izazova, budući da još ne postoje proizvodni procesi za ovakav tip izrade. “

Njihov cilj je, kaže nam Jerko, svijetu pokazati koncept NFT skulpture i stvoriti nove kolekcionarske predmete koji nose u sebi jednu specifičnu auru ranog 21. stoljeća. “U Laubi izlažemo naše prve tri počasne skulpture, koje smo napravili za članove NFT zajednice za koje smatramo da svojim radom i legitimnošću unaprjeđuju NFT područje. Ekipa s kojom radim je odlična i stručna, to svakako olakšava ovako zahtjevan proces.”

Michelangelo Labs NFT skulptura

Kao što svaki “shiny new thing” ima poklonike, ima i kritičare. Mnogi smatraju da NFT-i demokratiziraju vrednovanje nečijega rada, no pojedinci ipak upozoravaju da je riječ o privremenom trendu koji dugoročno možda i šteti umjetnicima te njihovoj poziciji u društvu. Posljednji takav trenutak bio je i kada Wikipedia nije uvrstila sliku “Everydays” kao jedno od najskuplje prodanih umjetničkih djela prošle godine – jer NFT nije umjetnost.

Jerko nam kaže kako skepsa možda leži i u određenim tehničkim problemima ove nove tehnologije. “NFT i kripto, kao i rani Internet pate od mnoštva boljki ranih tehnologija, poput raširenih prijevara, sigurnosnih problema i korisničkog iskustva. No, stvari se već popravljaju. Naglasio bih nužnost osobne sigurnosti, budući da su transakcije na blockchainu nepovratne, a to uključuje i NFT-jeve.”

“Osobno smatram, kao i većina ljudi koja se bavila ovim poljem, da NFT može biti katalizator za novu kulturnu renesansu, a svakako donosi bolji način vrednovanja umjetničkog rada.”

Što se tiče koncepcije NFT-ja i slučaja Wikipedije, “potrebno je još vremena da se usuglase određeni standardni kao i društvene i ekonomske konvencije u ovim novim tehnologijama.
Mislim da je ovo velika prilika za sve umjetnike, a mnogi od njih su već doživjeli priznanje i uspjeh kakav prije nije bio zamisliv.”

Osim što žele pozvati sve da posjete njihove NFT skulpture u Laubi od 4. do 6. veljače, traže i nove kreativce i kreativke. U potrazi smo za brojnim suradnicima za poslove izrade i modeliranja, produkt dizajna, PR-a i media managementa. Imamo velike planove i čeka nas puno kreativnog i organizacijskog posla.”

Sve detalje o izložbi u Laubi možete potražiti ovdje, a za sve daljnje aktivnosti ovog ambicioznog startupa, pratite Michelangelo Labs na Twitteru te web-stranici.