I dok se manifestacije svih vrsta i iz cijelog svijeta pod pritiskom neizvjesnosti masovno otkazuju, jedan filmski festival odlučio je suprotno.

Organizatori Filmskog festivala u Sarajevu ovih su dana za portal ScreenDaily.com odlučno potvrdili kako možemo očekivati održavanje ovog važnog filmskog događaja u kolovozu 2020. s dodatkom “bez sumnje”.

Festivalski kalendar poremećen je epidemijom Covid-19, a događaji se gotovo svakodnevno otkazuju jer mjere distanciranja i dalje priječe masovna okupljanja. Vjerojatno najvažniji filmski festival, onaj u Cannesu, doveden je u pitanje čime je cijela filmska industrija s obzirom na to da se još uvijek ne zna kako će se svi planirani filmovi prikazivati i koji je daljnji tijek promocije. No, organizatori Sarajevo film festivala odlučni su u prevladavanju kaosa uzrokovanog virusnom krizom te će biti domaćini modificirane verzije poznatog filmskog festivala u periodu od 14. do 21. kolovoza 2020.  Kako je direktor SFF-a, Mirsad Purivatra izjavio za ScreenDaily: Naš smo festival pokrenuli  tijekom opsade Sarajeva 1995. godine, u jeku bombaških napada i snajpera, kada nije bilo hrane, vode i struje. Održati internetsku verziju festivala izdalo bi našu misiju čak i pred očima ovog nevidljivog neprijatelja. Dakle, nema sumnje da će Sarajevo film festival moći kreativno odgovoriti na situaciju Covid-19.

Također, Purivatra je dodao kako cijeli festivalski tim radi na uvjetima organizacije projekcija 26. Sarajevo film festivala kako bi se poštovala sigurnost posjetitelja te sve mjere higijenskih uvjeta, društvene udaljenosti i opreza.