I dok se svi nadamo kako neće ipak taj rat potrajati dugo, odnosi u Ukrajini se ne smiruju. Invazija na Ukrajinu traje već skoro četiri tjedna. Oni koji odlučuju pokušavaju se odmjeravanjem geostrateških snaga dogovoriti, i pri tome se ne uspijevaju dogovoriti išta. Stradavaju samo nevini. Mi koji smo na sigurnom, možemo odlučiti pomoći kako god možemo.

Postoji mnogo načina za potporu Ukrajini, bilo da se radi o potpisivanju peticija, donacijama organizacijama koje pomažu izbjeglicama ili širenju informacija. Još jedan od načina je otkriti neovisne ukrajinske modne brendove čija sredstva za život ovise o njihovom poslovanju jer sve lokalne industrije trenutno se bore da ostanu na površini unatoč kaosu koji vlada zemljom.

To nam je i potvrdila mlada dizajnerica Lili Litkovska koja stoji iza odličnog brenda Litkovskaya, već prepoznatog na međunarodnom tržištu, a trenutno u jako teškoj situaciji. Naime, Lili nam je na pitanje kako se uopće snalaze modni brendovi, kako rade i mogu li uopće slati svoju robu van zemlje, odgovorila: „Situacija je jako loša u zemlji i svi se snalazimo kako znamo. Rat je rasuo članove LIitkovskaya tima po Ukrajini, a neki su otišli u druge zemlje poput mene. Prije tjedan dana vratila sam se u Ukrajinu i ponovo sastavila svoj tim u Lvivu. Počinjemo raditi na promicanju naše nevjerojatne zemlje i osiguravanju radnih mjesta za izbjeglice, svi oni moraju uzdržavati svoje obitelji, a ukrajinsko gospodarstvo mora funkcionirati unatoč teškim vremenima.“ Lili nam je potvrdila kako sada rade sa sigurnog mjesta, a njezin brend upravo očekuje i velika suradnja za londonski Selfridges. Iako se dnevno oglasi sirena i po tri puta, a u daljini se čuju rafali, rekla je kako moraju nastaviti raditi i odustajanje u bilo kojem smislu za Ukrajince nije opcija.

Ovaj kratki WhatsUp razgovor s Lili još nam je više učvrstio odluku kako vrijedi istražiti sjajne ukrajinske modne brendove i podržati ih online kupovinom. Ona nam je potvrdila kako za sada šalju pošiljke van zemlje, no sve ovisi o situaciji koja se dnevno mijenja.

Litkovskaya
@ litkovskaya_official / litkovskaya.com

Litkovskaya je jedna od rijetkih dizajnerica iz Ukrajine prepoznatih u Parizu gdje često izlaže
nove kolekcije. Brend je osnovala 2006. godine i kroz njega istražuje dualnost ljudske prirode, a poznata je po izvrsnim krojevima. Nije niti čudo jer je već četvrta generacija krojača u svojoj obitelji.

litkovskaya

litkovskaya

litkovskaya

litkovskaya

litkovskaya

litkovskaya

Ienki Ienki
@ienki_ienki / ienki-ienki.com

Brend je 2016. osnovala Dima Ievenko u Kijevu i prvenstveno se radi o odjeći za boravak na otvorenom. Dima je željela stvoriti sportsku odjeću koja ne žrtvuje estetiku i kvalitetu. Ovaj je brend daleko poznat izvan granica Ukrajine, a naći ćete ga u trgovinama Le Bon Marché (Pariz), Barneys (New York), Lane Crawford (Kina), Selfridges i Browns ( London) i Mytheresa (München). Trenutno ne primaju narudžbe putem svoje online stranice već ih možete naći u spomenutim trgovinama te njihovim online odjelima.

ienki ienki

ienki ienki

ienki ienki

ienki ienki

ienki ienki

Bobkova
@ bobkova_official/ bobkova.com.ua

Iza ovog brenda stoji Kristina Bobkova i već dvadesetak godina vodeće je ime minimalizma na ukrajinskoj modnoj sceni. Bobkova je njezina ideja za casual odjeću koju kreira za pametnu i praktičnu ženu koja puno vremena provodi putujući i vodeći računa o svojoj jednostavnosti. Tim brenda je za sada još uvijek na okupu u Ukrajini i rade dalje, uz najbolje prilike moguće je kupiti odjeću online putem njihovog web shopa.

Bobkova

Bobkova

Bobkova

Bobkova

Bobkova

Bobkova

Ruslan Baginskiy
@ ruslanbaginskiy_hats / ruslanbaginskiy.com

Nekoć modni stilist, danas dizajner ekskluzivnih šešira, Ruslan Baginskiy je također svjetsko ime. Inspirirani ukrajinskim nacionalnim nošnjama, umjetnošću i vintage modom, šeširi i kape s njegovim potpisom mogu se pohvaliti jedinstvenim siluetama i prekrasnim detaljima poput bisernih lanaca – nije ni čudo što su uočeni na mnogim poznatim glavama, uključujući Madonnu i Miley Cyrus.

Ruslan

Ruslan

Ruslan

Ruslan

Ruslan

Ruslan