Artplakata

Večeras u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima započinje filmsko druženje koje će trajati sve do 22. kolovoza, a povezat će se dva filmska programa – 8. Antičke filmske večeri i 14. Festival dokumentarnog rock filma DORF. To znači pregršt dobrih filmova za Vinkovce, a evo što je na rasporedu.

Svečano otvorenje 8. Antičkih filmskih večeri zakazano je za večeras, od 20:30 sati. Prve večeri, na programu je kratki film „Posljednji bunar“ redatelja Filipa Filkovića, distopijski film smješten u suhoj hrvatskoj zagori gdje posljednji izvor pitke vode generira niz peripetija. Također, posjetitelji večeras mogu pogledati i dokumentarni film velikog Wernera Herzoga „Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta“.

Drugi dan, srijeda 19. kolovoza, uz tradicionalno predavanje s novostima iz Gradskog muzeja Vinkovci, tu je i filmsko-glazbeni kviz powered by Klasik TV koji vodi poznata kvizašica Morana Zibar, od 2013. godine široj javnosti poznatija kao lovkinja u HRT-ovu kvizu „Potjera“. Na samom kraju gledamo dokumentarni film autora Dalibora Platenika „Čovjek i drvo“ o sjajnom Vladimiru Dimiću Jodi, inače rođenog u Vinkovcima.

U četvrtak počinje i 14. Festival DORF, sa 6 filmova iz Hrvatske, Srbije i Makedonije od kojih dva imaju svjetsku premijeru u Vinkovcima, uz još jednu hrvatsku premijeru. Na otvaranju 14. DORF-a, u programu “Tajna povijest rocka”, moći će se pogledati film o velikoj divi „Grace Jones: Bloodlight and Bami“. Također, prvi puta u Hrvatskoj bit će prikazan film „Pobjednici su dosadni“ redateljice Olivere Miletić Čačija, čiji junak je Žikica Simić, čuveni publicista, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale glazbeni ukus mnogih generacija. Svjetsku premijeru u Vinkovcima imat će i zanimljiva priča iz Makedonije „New York – Hodočasništvo“ autora Slavche Koviloskog.

 

Svjetsku premijeru na DORF-u imat će također dugometražni film „Erik“,  redatelja Danila Lole Ilića iz Pule. Erik Balija je kompozitor, autor, pjevač, svira klavijaturu, tekstopisac, nagrađivani autor na Melodijama Istre i Kvarnera te finalist Supertalenta 2016. godine. Kao posljedica cerebralne paralize Erik je u kolicima te ima ograničenu upotrebu i ruku. No, njegov duh, životna snaga, vedrina kao i ljubav prema glazbi pobjeđuju sve probleme.

 

U popratnom, OFF DORF programu, koji se 3 dana odvija u kultnom Hang Loose Rockabilly Baru organiziran je bogat program. U suradnji sa specijaliziranom knjižarom Rockmark, predstavit će se „Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka“ autorskog dvojca Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko. Gosti festivala moći će se zabaviti uz POP UP kviz karte, a nakon svake večeri u Hang Loose su organizirane tematske večeri. Tijekom vikenda na istom mjestu održat će se i sajam rabljene HI-FI opreme.

Svoje plakate predstavit će premijerno i genijalni studio Artplakata, koji su i autori ovogodišnjeg DORF plakata. Otvorenje izložbe “12 Artplakata” održat će se u Hang Loose, u utorak 18.08. u 19:00 sati. Više informacija pratite ovdje.