Na “planetu zvanom Japanu” uskoro bi mogli početi graditi levitirajuće kuće. A sve kako bi zaštitili stanovnike od potresa po kojima je Japan poznat. Vrlo zanimljiva ideja.

Arhitekti i inženjeri širom svijeta godinama rade na stvaranju zgrada otpornih na potres, a neki su i uspjeli. Japan već jako dugo razvija tehnologiju za podizanje domova iznad zemlje kako bi ih zaštitio od potresa, a tvrtka Air Danshin ove ideje razvija još od 2005. Njihov inovativni sustav zapravo podiže kuću s tla kako bi izbjegao strukturna oštećenja uzrokovana potresima, ali koristi komprimirani zrak. Na prvi pogled kuća se ne razlikuje od ostalih domova. Osim što se ispod nalazi dodatni temelj, senzor i zračni kompresor. Senzor nadzire seizmičku aktivnost i podrhtavanje. Jednom otkriven, senzor će poslati signal zračnom kompresoru izvan kuće, koji će poticati kretanje komprimiranog zraka između ugrađenog temelja otpornog na potres i podnožja kuće. U roku od nekoliko sekundi, kaže Air Danshin, kuća će se podići s tla na 1,2 inča, sve dok drhtaji ne prestanu. Zatim se zrak polako ispušta, vraćajući kuću natrag na zemlju. U nedavno provedenom ispitivanju, Air Danshin rekao je da 30 njegovih domova nije pretrpjelo štetu nakon što je potres magnitude 7,3 pogodio dijelove Japana u veljači.

Slika koju vidite gore predstavlja zamišljeni model s “jastučastim oblicima” ispod temelja kuće, no on nije realan prikaz kuće s potpisom Air Danshin. Za sada je to još uvijek tek zamišljeni model na kojem rade vizionari.