U petak, 22. siječnja 2021. u ADU Galeriji f8, Trg Republike Hrvatske 8 u Zagrebu, otvara se diplomska izložba fotografija Ivana Gundića pod nazivom “Memogram”

Izložba je dio kontinuiranog programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja diplomske izložbe studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o introspektivnom ili autorefleksivnom istraživanju uporabom umjetničke i znanstvene metodologije u mediju fotografije koje umjetnik proširuje elementima videa, ambijentalne instalacije i ready-made umjetničkih predmeta. U okviru vlastite obiteljske povijesti autor je promatrao poziciju medija fotografije kao mnemoničkog sredstva koje posreduje u očuvanju sjećanja, ali istovremeno bilježi smrtnost i prolaznost.

Kako umjetnik pojašnjava u svojoj izjavi o radu, fotografije kao predmeti koji evociraju sjećanje možda mogu trajati dugo, ali zasigurno ne zauvijek, te ih svodi na elementarnu supstancu srebra koja i dalje djeluje kako memorijski objekt, čineći ih tim postupkom vječnima.

Izložba ostaje otvorena do 27. veljače, radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati. Mentorice diplomskoga rada su doc. art. Jelena Blagović i doc. dr. sc. Iva Prosoli Stojkovska, a komentor je umj. asist. Davor Konjikušić.

flash!

Ivan Gundić rođen je u Koprivnici 1993. godine. Završio je preddiplomski studij na Fakultetu političkih znanosti, a trenutno pohađa diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je dviju Rektorovih nagrada. Bavi se temama društva, jezika, memorije, ideologije i identiteta. Poseban interes pokazuje za eksperimentiranje sa samim medijem fotografije, alternativnim poimanjima procesa i tehnika fotografiranja, kao i za kombiniranje fotografije i drugih medija. 2018. godine predstavio se prvom samostalnom izložbom u sklopu festivala Organ Vida. Živi i radi u Zagrebu.