Najava dolazi u vrijeme kad Kanađani provode više vremena na mreži zbog pandemije

Nakon određenih odgoda povezanih s pandemijom, vlada najavljuje da je sada na putu povezati 98 posto Kanađana s brzim internetom do 2026. godine. Premijer Justin Trudeau i nekolicina ministara u vladi održali su ovoga tjedna konferenciju za novinare u Ottawi kako bi pokrenuli univerzalni fond za širokopojasnu mrežu u iznosu od 1,75 milijardi dolara – program koji je predstavljen u proračunu savezne vlade za 2019. godinu. Većina novca najavljena je u prošlogodišnjem proračunu. Vijest dolazi kad sve više Kanađana postaje ovisno o internetu zbog posla, kontakata s obitelji i prijateljima te provođenja slobodnog vremena kod kuće zbog ograničenja COVID-19.

“Bili smo spremni u ožujku krenuti s novim Univerzalnim širokopojasnim fondom, ali zatim se dogodila pandemija”, rekla je novinarima ministrica ruralnog ekonomskog razvoja Maryam Monsef.

Premijer je izjavio da je vlada sada na putu do 2026. godine 98 posto Kanađana povezati na internet velike brzine – što je povećanje u odnosu na prethodno obećane referentne vrijednosti od 95 posto – i da ostatak poveže do 2030. godine. “Ovo su ambiciozni ciljevi i spremni smo ih ispuniti”, rekao je Trudeau. Oko 150 milijuna dolara iz fonda bit će oslobođeno za financiranje projekata usmjerenih na povezivanje zajednica do sljedeće jeseni. Viši službenici Odjela za inovacije, znanost i ekonomski razvoj rekli su da će se prijave neprestano pregledavati do 15. siječnja 2021. godine, s ciljem da projekti budu završeni do sredine studenoga 2021. godine.

Liberali ubrzavaju plan širokopojasnog pristupa velikim brzinama kao odgovor na pandemiju jer je upravo ova situacija naglasila ionako poznatu potrebu za boljim internetom u ruralnim područjima. “Ono što stvarno želimo vidjeti jest da zajednice koje pate od spore, trome povezanosti prvi dobiju te nadogradnje”, izjavio je Josh Tabish, upravitelj korporativnih komunikacija pri kanadskoj Upravi za internetsku registraciju, neprofitnoj agenciji koja upravlja internetskom domenom .ca.

“Dobar pouzdani internet nije luksuz. To je osnovna usluga”, objasnio je Trudeau. “Sad više nego ikad, videochat koji se prekida tijekom sastanka ili prespora veza za prijenos školskog zadatka – nije samo gnjavaža, to je prepreka.”

Oporbeni konzervativci, međutim, kritizirali su vladine rokove tvrdeći da Kanađani upravo sada trebaju bolji pristup više nego ikad. “To je apsolutno neprihvatljivo i šamar za gotovo milijun Kanađana koji nemaju pristup internetu kod kuće, a još manje pouzdan signal mobitela”, izjavio je saborski zastupnik John Nater, konzervativni kritičar za ruralni ekonomski razvoj. “Mjesecima kanadski konzervativci zahtijevaju konkretnu akciju povezivanja Kanađana. I dalje ćemo se zalagati za niže cijene mobitela i za stvarna poboljšanja širokopojasnih internetskih usluga, tako da Kanađani koji žive u ruralnim i udaljenim područjima imaju dosljedan pristup tim osnovnim uslugama.” CRTC je širokopojasni internet proglasio osnovnom telekomunikacijskom uslugom 2016. Ali njihovi podaci sugeriraju da samo 40,8 posto kanadskih ruralnih domaćinstava ima pristup brzinama prenosa od najmanje 50 megabita u sekundi (Mbps) i brzinama prijenosa od 10 Mbps. Vlada je obećala da će te brzine omogućiti Kanađanima rad i učenje na mreži i pristup telehealth uslugama.

 

Photo by James McKinven,  Alexandru Acea , Nikita Kachanovsky on Unsplash