Naravno, iskustvo je važno za sve vještine, pa i kulinarske, ali u kuhinji možete provesti desetljeća i desetljeća, a jela će vam biti dobra, ali prosječna

Kako biste napravili jelo koje ima “ono nešto” i osrednje je u kategoriji “prsti za polizati” treba imati malo talenta za miješanje boja, okusa, začina, ali ono što vam je potrebno prije svega je upoznati se s nekima od najboljih majstora gastronomija. To su svakako Jamie Oliver, Martha Stewart, Gordon Ramsay, pokojni Anthony Bourdain… Možemo mi donositi iznova jednostavne slastice, fine recepte i odlična jela, ali uz male trikove, ništa bez toga.  Njihove kuharice možete pronaći i u našim knjižarama, ali tu su i djela regionalnih i domaćih zvijezda poput nove knjige Maje Brekalo.

  1. Kad god kuhate s folijom, pazite da je sjajna strana na vrhu. Mat strana bolje izolira toplinu – dok bi sjajna strana trebala biti okrenuta prema van (savjet Gordona Ramsaya)
  2. Prilikom izrade pire krumpira skuhajte krumpir s ljuskom i ogulite ga dok je još vruć. Kora štiti krumpire da ne upiju svu tu vodu.
  3. Kako biste prepoznali kada je piletina pečena – probušite je vilicom ili oštrim nožem. Ako pušta bistre žute sokove, pečeno je, a ako su sokovi ružičasti, nije (savjet Julije Child)
  4. Kako bi mljeveno meso bilo ukusnije, u smjesu naribajte malo luka ili krumpira.
  5. Da dobijete prozračno tijesto, dan prije nego što ga napravite, noć prije izvadite jaje i maslac iz hladnjaka.
  6. Da biste dobili još kremastiju strukturu pire krumpira, prije nego što ga pomiješate s maslacem i mlijekom, dobro ga osušite ili ocijedite od vode u kojoj se kuhao.
  7. Ako želite da jelo ima blagu aromu češnjaka, ali ga ne želite stavljati u posudu, cijelu tepsiju premažite jednim češnjem..
  8. Kako svinjetina ne bi postala pretvrda i prežilava, posolite je na kraju pečenja.
  9. Kako bi se bijela riža brže skuhala, u vodu dodajte malo octa.
  10. Prije pečenja meso premažite medom, konjakom ili sokom od nara da dobije hrskavu koricu.

 

Naslovna fotografija: P. Whitby/Getty Images