Vjerojatno ne postoji napitak kojem se više radujemo čim nam prosinac pokuca na vrata. Naravno, riječ je o vrućoj čokoladi.

Iako smo navili na one instant vruće čokolade iz vrećica, pune kalorija i nezdravih sastojaka, jeste li znali da postoji i zdrava, jednako ukusna verzija? Bogatstvo okusa prave vruće čokolade leži u sirovom kakau, koji je prava riznica nutrijenata i antioksidanasa. Pa zašto ne napraviti u okrilju svog doma, gdje ste okruženi s obitelji, zdravu verziju vruće čokolade s kvalitetnim, organskim kakaom i biljnim mlijekom, zaslađenu prirodnim sladilom i superhranom. U nastavku vam donosimo recept za tri opcije vruće veganske čokolade

Veganska vruća čokolada

Sastojci:
1 šalica (250 ml) bademova mlijeka
2 žlice agavina sirupa (ili nekog drugog prirodnog sladila)
2 žličice organskog sirovog kakaa u prahu
½ žličice cejlonskog cimeta u prahu

Priprema:
Zagrijte bademovo mlijeko u lončiću, neka bude vruće, ali nemojte ga ostaviti da zakuha. Zatim ga maknite sa štednjaka i dodajte ostale sastojke. Miješajte sastojke dok se fino ne povežu. Možete upotrijebiti i mini pjenjaču za mlijeko kako biste dobili krasnu pjenu na vrhu. Ako preferirate gušću čokoladu, možete po želji dodati malo kukuruznog brašna. U tom slučaju pomiješajte malo kukuruznog brašna s malo toplog bademova mlijeka pa dodajte u vruću čokoladu i miješajte dok se malo ne zagusti. Poslužite vruću čokoladu u vašim omiljenim šalicama. Napitak još možete malo posuti kakaom u prahu te po želji u šalicu dodajte štapić cimeta.

Veganska vruća čokolada s kuzu prahom

Sastojci:
Kuzu prah
Mlijeko po izboru
Kakao prah
Tamna čokolada

Priprema:

Kuzu otopite u 1 dl biljnog napitka, a drugi dio mlijeka ubacite u lonac i stavite grijati. U rastopljeni kuzu dodajte kakao prah i dobro miješajte kako ne bi nastale grudice. Kad se otopilo, prelijte tu smjesu u mlijeko koje se grije i dodajte komadiće čokolade. Promiješajte i to je to. Svakako pazite s kuzu prahom i zagrijavanjem. Što je mlijeko toplije, to se kuzu više zgusne pa je najbolje da mlijeko bude baš toplo, a ne vruće, jer ćete teško moći popiti.

Dodatni recept potražite na ljepotaizdravlje.hr