Stiže promjena vremena, no to ne znači da slobodne trenutke trebate provesti doma. Posjetite ove odlične izložbe uz poštivanje epidemioloških mjera

Tisja Kljaković Braić: Oni

Samobor, Bunker

Akademska slikarica Tisja Kljaković Braić u „Art roomu“ samoborskog Bunkera još je drugom polovicom ožujka otvorila izložbu „Oni“, kojom predstavlja svoje prepoznatljive i simpatične crteže, kratke isječke iz života „njih dvoje“, a kojima je stekla popularnost i veliku naklonost publike. Autorica na jedan iskren i potpuno otvoren način pristupa svojim radovima koji prikazuju intimne trenutke iz svakodnevnog života ljubavnog para. Naoko jednostavne karikature prikazuju svakodnevne crtice iz života, sve one situacije nastale „iz muke“, a pršte ljubavlju i humorom. „Oni“ su svatko od nas, sa svim svojim manama, opsesijama, malim ritualima, smiješni, a istovremeno dirljivi.

 L.A.E. (1991) – L.A.E. XXI (2021)

Labin, DKC Lamparna

Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI) u okviru projekta INSPIRACIJA, a u sklopu programa obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike u DKC-u Lamparna organizira retrospektivnu izložbu “L.A.E. (1991) – L.A.E. XXI (2021)” povodom 30. obljetnice osnivanja Labin Art Expressa. Putem fotografija, tekstova, dokumenata, video radova te dvije umjetničke instalacije (Subpolis i Antibabilon) labinskoj javnosti bit će po prvi put predstavljeno 30- godišnje djelovanje jednog od prvih kulturno-umjetničkih kolektiva u Hrvatskoj, koji je snažno obilježio ne samo hrvatsku nezavisnu kulturnu scenu nego i razvoj civilnog sektora generalno, a Labin i njegovu rudarsku baštinu dovelo u centar interesa, kako hrvatske tako i svjetske javnosti i medija. Dvije obljetnice u 2021., 100. godina Labinske republike i 30. godina Labin Art Expressa, s okruglih 70 godina razlike, samo su tranzicija onih istih snaga, uvjerenja i nakana s kojima su labinski rudari 2. ožujka 1921. ustali protiv izrabljivanja i ugnjetavanja od strane tadašnjeg fašističkog režima. L.A.E. je uvijek tu vezu s ponosom isticao, jer borba za bolje uvjete rada i života, na žalost, nije gotova, a kraj joj se ni izdaleka ne nazire.

Nina Đurđević: ODLUČNA / DECISIVE

Zagreb, Galerija Kranjčar

Novi projekt umjetnice Nine Đurđević koji tematizira suicid, bit će postavljen do 10. travnja. Kroz jezik umjetnosti ovaj se projekt bavi tabuiziranom temom suvremenog društva. Vlastitim suočavanjem s osobnim iskustvom unutar obitelji te iskustvima portretiranih osoba koje su pokušale suicid, likovna umjetnica Nina Đurđević otvara prostor za otvorenu komunikaciju o ovoj temi. Cilj je, između ostalog, osvijestiti kako se suicidalne misli, time i sam čin, ne događa nekome drugome negdje drugdje već je sastavni dio cjelokupnog društva te kako je podrška i destigmatizacija neophodna za zdraviji razvoj društva. Koristeći vlastito iskustvo unutar obitelji kao polazište, Nina Đurđević portretira osobe koje su pokušale suicid, nisu uspjele i danas su voljne otvoreno iznijeti vlastito iskustvo. Portretiranje se vrši na samom mjestu gdje je pokušaj suicida izveden čemu prethodi razgovor koji se snima audio tehnikom. Svaki je portret popraćen tekstom, autoričinim dojmom svakog susreta. Izuzev spomenutih portreta bit će izložena i dva autoportreta koji su snimljena na mjestu samoubojstva autoričina oca i brata. S obzirom na to da je pristup temi otvoren i pozitivan, pri čemu se ne potiče skrivanje osobnih intenzivnih iskustava autorice, Nine Đurđević, upravo suprotno, portreti su kontrapostirani fotografijama koje autorica svakodnevno radi svojim mobilnim aparatom. Intervju s Ninom povodom otvorenja izložbe možete pročitati ovdje.

Foto: Tisja Kljaković Braić, “Oni”